Isabel Schoonbeek is te zien in de Raatskelder tijdens Festival Op de grens op 10 en 11 september.
Isabel Schoonbeek is te zien in de Raatskelder tijdens Festival Op de grens op 10 en 11 september. Foto: Anneloes van den Andel

Te zien op Festival Op de grens: kwetsbare vrouw als schreeuwlelijk

Sport en vereniging

ROOSENDAAL - Tijdens Festival Op de grens op zaterdag 10 en zondag 11 september in het hart van Roosendaal zijn voorstellingen te zien in theatertenten, op straat, maar ook in cafés. Zo speelt Isabel Schoonbeek in ‘Verder niets: een soort monoloog’ de rol van Eva. Een kwetsbare vrouw die in haar leven mensen heeft teleurgesteld, ook zichzelf. Ze duikt de kroeg in om het risico op verdere teleurstelling te voorkomen. Die kroeg is de Raatskelder in Roosendaal.

In een gesprek met regisseuse Merel Jansen wordt meer duidelijk over de achtergrond van deze monoloog. Het was haar afstudeerproject, waarin Merel een onaardig persoon wilde weg zetten. Het bleek een succes; op het Cafétheaterfestival in Utrecht in 2021 kreeg de voorstelling goede recensies.

Schreeuwlelijk

Het thema van de voortelling is eigenlijk iets dat in de huidige prestatiemaatschappij ‘not done’ is: namelijk teleurstellen of mislukken. En daar vinden mensen wat van. Maar hoe ga je daar dan mee om als ‘teleursteller’ of mislukkeling? Na het zien van deze voorstelling is het publiek vaak stil. Mensen hebben een kwetsbare vrouw gezien - Eva - die zich voordoet als schreeuwlelijk. Maar in feite dacht ze ook goed te doen in een lastige situatie.

Belang van festivals voor startende makers

Verder benoemt Merel in het gesprek dat het voor hen als startende makers veel betekent om op zoals Festival Op de grens te mogen spelen. Het publiek is nog niet erg ‘geselecteerd’, zoals in het theater waar publiek vaak gericht en bewust kiest voor één artiest of gezelschap. Je krijgt meteen te maken met een heel breed publiek dat jou als speler of maker als het ware spontaan tegenkomt.

Festivalprogramma

De voorstelling van Merel Jansen en Isabel Schoonbeek wordt op zaterdag en zondag drie keer gespeeld in de Raatskelder, toegang is gratis. Kijk voor de exacte speeltijden, het complete festivalprogramma en het reserveren van tickets voor de betaalde voorstellingen op www.fodg.nl/programma. Naast losse tickets is er ook een beperkt aantal dagpassen beschikbaar, waarmee je voor € 20 alle voorstellingen van één festivaldag kunt bezoeken.