Volksdansgroep de Bergspil.
Volksdansgroep de Bergspil. Foto: beheerder bergspil

Volksdansgroep de Bergspil viert 25-jarig bestaan

Sport en vereniging

ROOSENDAAL - In september 1997 is in WijkCentrum de Bergspil in Roosendaal de volksdansgroep voor 55-plussers van start gegaan. Al meteen kwamen ongeveer 20 dames en heren iedere week bijeen om te dansen op muziek uit de hele wereld.

Toen waren er in de gemeente Roosendaal en omringende steden en dorpen zo’n 10 dansgroepen actief. En werden er regelmatig volksdansbals georganiseerd met soms wel 80 deelnemers.

Momenteel wordt er alleen in de Bergspil nog wekelijks gedanst door senioren.

Goede intensieve vorm van bewegen

Dansen is een goede en intensieve manier van bewegen. Bovendien moet je de passen onthouden en zodoende is dansen een belangrijke geheugentraining. En natuurlijk is ook het onderlinge contact tussen de leden erg belangrijk. Naast de ernst en aandacht die nodig zijn om een wat moeilijkere dans aan te leren wordt er ook volop gelachen.

De groep telt inmiddels heel wat 80-plussers en er zijn verschillende mensen die al 25 jaar of zelfs langer dansen.

De dansen

In het verleden hebben de dames en heren vaak opgetreden in verzorgingshuizen. Dan werd er een programma afgewerkt met Nederlandse dansen, Internationale dansen en samen met het publiek werden zitdansen gedaan. De Nederlandse dansen, zoals onder andere de Hakke Toone,

De IJspolka en de Kruispolka, werden uitgevoerd in (semi)Brabantse kledij. Waarbij natuurlijk de mannen een pet en de dames een Brabantse muts droegen. Helaas kwam aan deze optredens een einde tijdens de Corona-crisis. Wie weet kan de groep in de toekomst toch nog eens een mooi optreden verzorgen.

Jaarlijks feest

Inmiddels een heel leuke traditie is het jaarlijkse feest wat door het zeer actieve bestuur georganiseerd wordt. In de loop der jaren hebben we al heel veel gezellige en leerzame uitstapjes gemaakt. Waarbij bijna altijd een lekkere maaltijd niet ontbrak.

Dit jaar moet er dus een jubileum gevierd worden. En dat gaat vast een heel leuk feest worden.

We hopen nog lange tijd op vrijdagmorgen bijeen te komen in de Bergspil om samen te dansen.