Afbeelding
Foto: Daniël van Overveld

Ook Nispen vierde komst van de La Vuelta

Door: Daniël van Overveld Algemeen

NISPEN - Ondanks dat de Ronde van Spanje niet door Nispen reed, vierden ze ook daar de komst van deze wielerronde in Roosendaal en West-Brabant. Op de vooravond van de komst van de La Vuelta zorgde Wielercomité Nispen onder met de 21 Etapas de Nisipia voor een zomerse avond gevuld met wielerverhalen, Spaanse hapjes en drankjes en natuurlijk volop gezelligheid in het Openluchttheater Nispen. 

DOOR DANIËL VAN OVERVELD 

Rond 18.30 uur begon de inloop bij het Openluchttheater in Nispen, die helemaal omgetoverd was in een wielercafé. Onder een heldere, blauwe hemel en gloed van de zon werden de bezoekers gelijk getrakteerd op een Sangria en konden ze onder het genot van Spaanse muziek van de band Los Perdidos gezellig bijkletsen en alvast een plekje uitzoeken. Het drankje en de muziek zijn gelijk al de eerste en tweede ‘etappes’. Het programma voor de avond is namelijk verdeeld in 21 rondes, net als hoeveel etappes de Ronde van Spanje heeft.  

Na een half uur heeft ongeveer iedereen een plekje op de tribune gevonden en luidt wielerverslaggever Laurens van de Klundert het programma verder in. De eerstvolgende etappe is het de door flamenco geïnspireerde dans van Roosendaal danst, die opgevolgd wordt door het Wielercafé met oud-profrenners Jacques van der Poel, Jurgen de Jong en Gerwin de Regt en niet te vergeten, Luc Suijkerbuijk. De Nispenaar reedt mee met de Ronde van Spanje in 1989 en won de Etappe van Béjar naar Ávila. Sindsdien woont Suijkerbuijk al meer dan 30 jaar in het Spaanse Castellon, maar is voor de Etapas de Nisipia speciaal teruggekomen. Tijdens het programma werden verschillende onderdelen van zijn levensverhaal verteld. Zo speelde acteurs van Productiehuis Plankenkoorts een humoristische improvisatie van een gesprek tussen Luc Suijkerbuijk en een vriend van hem die naar Spanje vertrekt. Het toneelstukje werd opgevolgd door een korte pauze, waarbij het publiek getrakteerd werd op een hapje. Verder volgde er nog meer wielerverhalen, muziek en ook nog eens proeverij van verschillende Spaanse wijnen en bieren. 

De La Vuelta kwam weliswaar niet langs Nispen zelf, maar toch besloten de verschillende verenigen in Nispe om iets te organiseren met de komst van de wielerronde door de gemeente. ‘’Het is natuurlijk uniek en bijzonder dat de Ronde van Spanje in Nederland start en doorkomt’’, vertel Kevin Verbocht van Wielercomité Nispen. ‘’Wij hebben natuurlijk als dorp wel een unieke renner, Luc Suijkerbuijk, die een etappe heeft gewonnen in de Ronde. Dat is toch wel iets unieks en een verbinding maakt tussen ons en de Ronde van Spanje, dat was dan wel voor ons de reden om te zeggen: Dan kunnen wij niet achterblijven om iets te organiseren.’’ Volgens Verbocht kregen zij vanuit de La Vuelta Holanda en de koersdirectie altijd opgeroepen dat de Ronde niet alleen om het fietsen gaat, maar ook om mensen samen te brengen. ‘’Daarom hebben wij verbinding gezocht met zoveel mogelijke Roosendaalse partijen zoals Roosendaal Danst en de horeca in Nispen om er een unieke avond van te maken.’’

Rond middernacht begint de Etapas de Nisipia aan zijn einde te komen. Het is het laatste wielerevenment in het dorp en daarmee ook gelijk een mooie afsluiting van de Wielerzomer in Nispen. [n]