Kunstmarkt 2019
Kunstmarkt 2019 Foto: Corné Uitdewilligen

Nispen Inspireert! Spiegel van de tijd

Sport en vereniging

NISPEN - Onder de naam Nispen Inspireert! organiseert Stichting Cultureel Nispen in samenwerking met meerdere Nispense organisaties op 7, 10-11 en 17-18 september een nieuwe editie van dit cultureel evenement. Deze keer met als thema: Spiegel van de tijd.

In de dorpskern van Nispen staat al eeuwenlang een kerk. De plek waar parochianen samen komen om momenten van vreugde en verdriet met elkaar te delen. Het huidige gebouw werd in 1931 in gebruik genomen. Een nieuwe en grotere kerk voor de parochie in een tijd waarin het ´rijke roomse leven´ een onlosmakelijk onderdeel vormde van de dorpsgemeenschap. Zo´n 90 jaar later staat het kerkgebouw aan de vooravond van een transformatie. Niet langer enkel als plaats van samenkomst om het geloof te belijden maar ook als een multifunctioneel centrum voor organisaties en inwoners. Vanwege deze veranderende bestemming van het gebouw, die ook als een metafoor voor veel andere veranderingen in de afgelopen decennia gezien kan worden, hebben we voor de zesde editie van Nispen Inspireert! gekozen voor het thema Spiegel van de tijd.

Het hart van alle activiteiten vormt de expositie in de H. Maria Hemelvaartkerk. Evenals de voorgaande keren zijn ook nu weer alle inwoners van Nispen en oud-Nispenaren die kunstzinnig bezig zijn, uitgenodigd om hun kunstobjecten in de dorpskerk te exposeren. Een aantal daarvan is zelfs speciaal voor deze gelegenheid vervaardigd. Ook de leerlingen van basisschool De Linde leveren een aandeel in deze expositie.

Muzikale prelude

Nispen Inspireert! begint dit jaar met een muzikale prelude. Muziekensemble HAY! voert het werk Allemand uit. Een klassiek, abstract stuk met barokke invloeden en vervaardigd door landschapscomponist Piet-Jan van Rossum uit Fijnaart. De voorstelling vindt plaats op de locatie waar slotje Moerendaal heeft gestaan. Eens eigendom van de moeder en broer van de schilder Peter Paul Rubens. Op woensdag 7 september, aanvang 18.30 uur in het openluchttheater te Nispen. Vervolgens wordt met gidsen van de heemkundekring gewandeld naar de locatie waar de muziekuitvoering plaatsvindt. Gratis toegang, wel vooraf aanmelden.

Meer weten?

Uitgebreide en actuele informatie over alle activiteiten is te vinden op de speciale website ni2022.cultureelnispen.nl.