Wie het durft, mag een ritje maken in deze Canta
Wie het durft, mag een ritje maken in deze Canta Foto: Actic

Festival Op de grens staat voor de deur

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

ROOSENDAAL -  Vrijdag worden de laatste attracties van de kermis opgeruimd en dan wordt de Markt langzaam het terrein van Festival Op de grens. In cafés, theatertenten, Sint Jan en Parrotia zijn  zaterdag en zondag voorstellingen te zien van veelal nieuwe makers en opkomende talenten. En geniet je komend weekend op het terras van je drankje, dan kun je spontaan getrakteerd worden op ludiek straattheater.


In de Sjoes, het Wapen en de Raatskelder zijn cafétheatervoorstellingen te zien. Deze zijn gratis en vinden plaats in de gangbare setting en sfeer van het café. Als publiek zit je er letterlijk middenin.
Andere voorstellingen worden gespeeld in de Sint Jan, Parrotia, een camper, twee theatertenten op de Markt en één externe buitenlocatie. Op de Markt wordt een speciale bushalte weggezet die publiek met een bus naar die speelplek brengt, en weer terug. Artiesten die op het programma staan zijn Hakim, bekend van zijn rol in Sesamstraat. Maar ook Compagnie 21 is te zien, met een intiem dansduet. Of bezoek, met slechts drie andere bezoekers, de camper van De Vrouwen van Wanten voor een fysieke, muzikale voorstelling over twee zussen die schuilen.


Je kunt ook onverwacht het publiek zijn van een ludieke straattheateract. Misschien worden je handen gemasseerd en gewassen door De Wasman. Of kom je in verbinding met theatermaakster Anne-Marie van Amsterdam via haar ouderwetse PTT-telefooncel. Als je het aandurft, kun je op zondag een ritje maken in Canta XL, een klein, rood en vooral bijzonder autootje.


Podium Op de grens biedt ook het een en ander. Naast theater is er ook televisie. Vrijdag en zaterdag kun je kijken naar ZuidWest tv waar ‘Podium Op de grens’ wordt uitgezonden. Dit is een live uitzending vanuit het Raadhuis waarin makers en partners van het festival aan het woord komen en waarin vooruit- en teruggeblikt wordt op het festival.
Praktische informatie: Festival Op de grens vindt plaats op de Markt van Roosendaal en er zijn voorstellingen tussen 13.30 en 20.30 uur. Het straattheater en de cafétheatervoorstellingen zijn gratis. Een ticket voor de overige voorstellingen kost wel geld. Kijk op www.fodg.nl/programma voor de complete festivalagenda en het reserveren van tickets. In het festivalweekend zelf zijn ook tickets verkrijgbaar bij de informatiepunten op de Markt.[n]