Afbeelding

10 jaar ColSensation,
10 jaar #samensterk

Het is 2009. Twee kinderen uit dezelfde Roosendaalse familie zijn getroffen door kanker. Hun wereld stond op zijn kop. Van dichtbij zagen ze hoe belangrijk het is dat de zorg rondom kankerpatiënten goed geregeld is. Ze deden in 2010 mee aan de Roparun, een estafetteloop van Parijs naar Rotterdam. Om zoveel mogelijk geld in te zamelen werden activiteiten en evenementen georganiseerd, waaronder CycleSensation. Een groot indoor cyclingevenement. Dit alles gebeurde onder de naam Stichting Team Doelbewust.

In 2011 werd nageborreld door na de tweede deelname aan de Roparun. Corné van Overveld, één van de oprichters van Team Doelbewust en vader van één van de kinderen die getroffen was door kanker, had inmiddels zelf de diagnose longkanker gekregen. Weer staat hun wereld op z’n kop. Gedreven door het gevoel: “we moeten iets doen”, kwam het idee op om naast geld in te zamelen voor palliatieve zorg, ook geld in te gaan zamelen voor onderzoek naar kanker. 

Eigenlijk was de bedoeling om deel te nemen aan Alpe D’Huzes, hèt KWF-evenement. Dat bleek echter niet zo eenvoudig. De berg was vol en er was een wachtlijst. Omdat ze niet een jaar wilden wachten (want patiënten willen ook niet wachten op hun behandeling) besloten ze een eigen evenement organiseren om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker en regionale kankergerelateerde doelen. De uitdaging: het beklimmen van de Mont Ventoux in september 2012. Het evenement ColSensation was geboren!

Elke deelnemer betaalt inschrijfgeld, haalt donatiegelden op en betaalt voor reis- en verblijfskosten. Op deze manier gaan alle donatiegelden naar de goede doelen. Dit is tot de dag van vandaag nog steeds de transparante manier waarop wij omgaan met donatiegelden en organisatiekosten. In de afgelopen jaren hebben we met ColSensation meer dan 2,5 mln euro opgehaald voor kankergerelateerde doelen! Dit jaar stevenen we af op een record eindbedrag.

Het enthousiasme voor de eerste editie van ColSensation was groot! Alles was natuurlijk nieuw, wat voor de nodige hoofdbrekers zorgde. Verblijf, busvervoer, eten en drinken op locatie, alles moest uitgezocht en “uitgevonden” worden. Twee weken voor het evenement vertrok een kleine delegatie van het organisatieteam nog naar Frankrijk voor een last-minute locatiebezoek. Er was op dat moment een ander groot evenement gaande en we ondervonden die dag hoe wisselvallig het weer op de berg kan zijn. Het was tegen het vriespunt, mistig en er stond een super-mistral. Het evenement kon die dag niet verder gaan dan Chalet Reynard. Terug in Nederland werden wat zaken aangescherpt en werd nog snel een “wat als” scenario uitgewerkt. Het bleek niet nodig. Op 15 september 2012 was het prachtig weer. Uiteindelijk deden meer dan 200 deelnemers mee aan de allereerste editie van ColSensation! Op 16 september gaan we voor de tiende keer naar boven.

Vrijdag is de grote dag, de actiedag. Het moment waar iedereen naar toe heeft geleefd. In het donker vertrekken de eerste deelnemers en kleurt de Mont Ventoux oranje. Als je deelnemers, vrijwilligers en supporters vraagt waar staat ColSensation voor, dan staan woorden als saamhorigheid, vriendschap, verbondenheid bovenaan het lijstje. Onze deelnemers de berg op zien gaan en boven onthalen op de top geeft elke keer weer kippenvel.


Lees volgende week het speciale katern van de Roosendaalse Bode, de Colkrant en volg ons op facebook en instagram!