Twee medewerkers halen de dame uit de tuin.
Twee medewerkers halen de dame uit de tuin. Foto: Laura Hondebrink

Vrouwe Justitia verlaat
Tongerlohuys

ROOSENDAAL - Ruim zestig jaar stond het beeld van Vrouwe Justitia bij het Tongerlohuys. Donderdag 15 september verhuisde de stenen dame naar Fijnaart. Daar staat ze inmiddels op een prominente plaats in de tuin van d’Engelenburgh, ook weer aan de Molenstraat.

Het beeld van Vrouwe Justitia maakte deel uit van de Collectie van de Ghulden Roos. Sinds de verbouwing van 2016 stond ze wat ontheemd in de tuin. 

Haar weegschaal en zwaard was zij al lang kwijt. Gezocht werd naar een betere bestemming. Die werd gevonden bij Stichting d’Engelenburgh in Fijnaart. 


Oorsprong

De oorsprong van het beeld is onbekend, maar er is geen link met Roosendaal of directe omgeving. Het beeld is in 1958 aangekocht tijdens de kunst- en beeldenveiling van Mak in Dordrecht. Janine Verster van het Tongerlohuys is blij dat Vrouwe Justitia een goede bestemming heeft gekregen.


Verplaatsing

Het Fijnaartse bedrijf Van Strien Hoveniers zorgde voor de verplaatsing van het zware stenen beeld, dat in lang vervlogen tijden mogelijk een gevel in een plaatsje in Zeeland sierde. Onderzoek daarnaar leverde tot op heden geen resultaat. Ellen en Marcel Deelen van d’Engelenburgh proberen te achterhalen wat de herkomst is van de dame en hopen dat Veilinghuis Mak hen op het goede spoor kan zetten. In de sokkel van het beeld is een koker geplaatst met de tot nu toe bekende historie van het beeld.[n]