Afbeelding
Foto: Marloes Otte

Briljanten huwelijk voor Elias en Bep Niehot-Heeneman

Door: Marloes Otte Algemeen

ROOSENDAAL – Op 18 november 1957 werd het huwelijk gesloten tussen Elias Niehot en Elisabeth Maria Johanna Heeneman. Een kleine bruiloft in de Schilderswijk in Den Haag. Het eten en drinken werd door het bruidspaar en ouders zelf verzorgd, een zaaltje in een buurthuis was geboekt en een collega van Bep maakte een mooie bruidsjurk. Bep legt uit: “Er was niet veel geld, maar het was wel een hele gezellige dag.” Trots laat ze de trouwfoto zien en al ziet het bruidspaar na 65 jaar er nu anders uit, stralend zijn ze nog altijd. Inmiddels woont het echtpaar al weer 50 jaar in Roosendaal.

Als je een briljanten huwelijk bereikt krijg je bezoek van de burgemeester en onder andere een brief van de Koning & Koningin. Bep (91 jaar) en Elias (87 jaar) zijn trots op de brief en voor de burgemeester is een speciale stoel klaargezet. “We zijn er stil van dan Han van Midden komt. Het geeft het echt wat extra’s.” 

Zoon Ronald en dochter Marit zijn aanwezig met hun partners en een kleinkind. Het huis is versierd en uiteraard is er gebak. De burgemeester neemt uitgebreid de tijd en raakvlakken worden er bijvoorbeeld gevonden in Den Haag, waar hij zelf ook gewoond heeft. Een geanimeerd gesprek vindt er plaats over allerlei onderwerpen. Bep en Elias zijn verslingerd geraakt aan de musical Soldaat van Oranje. Het is niet helemaal duidelijk hoe vaak ze geweest zijn, het geheugen laat ze soms wat in de steek. Ze gaan uit van vier keer. Elias vertelt dat de scène waarin de vrouw wordt doodgeschoten hem altijd raakt. “We hebben zelf de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Toen ik 10 jaar was, moest ik met wat vrienden naar een groepje mannen kijken die werd gefusilleerd. Die beelden raak je nooit meer kwijt.” In het voorjaar zijn ze voor de laatste keer geweest, Bep kreeg een herseninfarct en de drukte is haar nu te veel. Verder zijn ze in redelijk goede gezondheid, al laat Elias haar niet meer graag alleen vanwege haar geheugenproblemen.

Ontmoeting

Het stel heeft elkaar leren kennen in de Bijenkorf in Den Haag, waar ze allebei werkten. Elias vroeg haar mee naar het Circus in het Theater in Scheveningen. “Ik natuurlijk dik doen, we gingen met de taxi naar huis”, vertelt Elias met een lach. Na anderhalf jaar werd er getrouwd. Na vier jaar diende Ronald zich aan, nog eens zes jaar later Marit. Elias werkte inmiddels bij de HTM als conducteur. Vervolgens maakte hij snel carrière bij verschillende organisaties. Uiteindelijk werkte hij 30 jaar als vakbondsbestuurder bij NVV (later het FNV). Hierdoor moest hij veel op reis, soms kon Bep mee. Zo hebben ze een rondreis door Amerika kunnen maken, maar ook konden ze naar Canada, Mexico en Indonesië. 

Geheim lang huwelijk

In 1973 zijn ze naar Agathadonk verhuisd, toen nog een nieuwbouwwijk. Na 19 jaar kwamen ze in Tolberg terecht. Bep was niet meer uit Roosendaal te krijgen. “Er hing hier een goede sfeer, ik had werk bij de V&D en fijne kennissen.” Beiden waren actief in vrijwilligerswerk, Elias ontving hier 28 jaar geleden zelfs al een lintje voor en helpt nog bij belastingaangiftes. De burgemeester is nog even benieuwd naar het geheim van zo’n lang huwelijk. Elias grapt: “Veel van huis zijn! Woordenwisselingen hebben we echt wel gehad, wat denk je, we zijn Hagenezen!” Bep vult aan: “Hij was dan wel vaak weg, maar ik heb mezelf altijd goed kunnen vermaken. En we lachen nog altijd veel samen!”[n]