logo
logo Foto: geen

SCR brengt Roosendaolsch lieke opnieuw uit op vinyl

ROOSENDAAL - In 2023 is het 100 jaar geleden dat Kees (Kiske) Dekkers 't Roosendaolsch Lieke schreef.


Om deze reden heeft de Stichting Carnaval Roosendaal (SCR) vorig jaar gekozen voor 'Kende ‘t Lieke' als motto voor carnaval 2023  Het ging Kiske Dekkers vooral om het Roosendaals dialect. Een taaltje van ons eigen stadje en een taaltje wat we nog altijd wordt gesproken en waar we trots op mogen zijn.


Het 100-jarig bestaan van het liedje was voor ons het moment om het liedje opnieuw uit te brengen, aldus Joep van Rijswijk, secretaris van de SCR. Samen met Gerard van Zalinge en Jasper van Overveld zijn ze dit project gestart. Eerst werd een haalbaarheidsonderzoek gedaan, waaruit naar voren kwam dat er eerst een wervingsactie gestart moest worden om het vinyl betaalbaar op de markt te zetten. Ondernemers waren enthousiast en binnen een week was het benodigde bedrag opgehaald.


Naast het liedje zal er natuurlijk ook aandacht zijn voor het dialect. Er zal een mooie woordenlijst lijst worden toegevoegd,  zodat iedereen weet wat alle woorden uit het liedje betekenen en het op deze manier ook weer kan worden overgedragen aan een nieuwe generatie.


't Roosendaolsch Lieke heeft origineel 4 coupletten, terwijl we momenteel slechts 3 coupletten op de bekende opnamen terughoren. Op het vinyl zullen dan ook alle coupletten verschijnen. Het liedje wordt opnieuw gearrangeerd door Bart van Gorp.


Vanaf februari is de 12” vinylplaat beschikbaar.[n]