Sint Jan & markt in kerstsfeer
Sint Jan & markt in kerstsfeer Foto: Toni Raats

Bell's Angels klinken wereldwijd vanaf de St. Jan

ROOSENDAAL - Iedere maandag tussen 14:00 en 15:00 is er vanaf de St. Janstoren in Roosendaal de stadsbeiaardbespeling. 


De fraaie ‘silver bell’s’  hoog in de St. Jan spelen de komende tijd in de sfeer van advent, Kerst en winter wonderland. Kerstmuziek is er wereldwijd vanuit alle tijden en heel veel culturen. De muziek probeert op heel diverse manieren vooral uitdrukking te geven aan de verwachting van het komende licht en het zoeken naar geborgenheid en  warmte. Het carillon is dan ook bij uitstek een instrument wat staat voor een verbindend signaal van hoop en vrede in onze kleine en grote wereld. 


En daarbij, tegen het oudjaar is het ook nog eens de tijd van terugblikken en vooruitblikken .Zo kunt u, waar ook ter wereld, alle live klokken streams  vanaf de St. Jan, vanaf de carnaval nog eens rustig terug kijken via you tube kanaal: carillon sint jan Roosendaal. Een kanaal wat door medewerking van Ruud Scheidel en in samenwerking met Cultuur Verbindt Roosendaal in de corona tijd tot stand is gekomen en waar ook nu veel mensen plezier aan kunnen beleven. Zeker voor mensen die minder mobiel zijn of ver buiten Roosendaal wonen, maar ook voor carillonliefhebbers wereldwijd. Het carillon probeert zo met haar zingende klokken richting de kerst steeds meer fonkelende lichtjes in de stad te brengen in de vorm van een sterrenklankregen. 


De live-stream brengt de Roosendaalse klokkensfeer bij u thuis,  van het Roosendaols Lieke, allerhande volksmuziek, van smartlappen tot licht klassiek en originele klokkenmuziek, vaak met de nodige omspeling en verrassende improvisatie. En natuurlijk is het deze kersttijd de moeite waard het carillon ook te volgen vanaf een sfeervol winterterras, waar de horeca klaar staat voor een gastvrije ontvangst. En voor wie in stilte wil luisteren om goed in de sfeer te komen, is de Tongerlotuin, ook wel de Ster, tuin van Hasselt of Kringtuin genoemd, een mooie historische en kunstzinnige luisterplek. Voor meer informatie: t.raats@roosendaal.nl. Van Peru tot het Roosendaals station, iedereen kan nu luisteren naar het St. Jan carillon. Ook voor scholen kan de live-stream benut worden voor educatieve doeleinden. Daarnaast kan ook ook de zorg, cultuur en erfgoedsector vrij gebruik maken van deze muzikale aanwinst.[n]