Afbeelding

Kapelle-Biezelinge meest gewaardeerde station van Zeeland

Door: Britta Janssen Algemeen

KAPELLE - Kapelle-Biezelinge is het meest gewaardeerde treinstation van Zeeland. Dat blijkt uit onderzoek dat de Nederlandse Spoorwegen (NS) en spoorwegbeheerder Pro Rail hebben laten uitvoeren.

Ook landelijk gezien is Kapelle-Biezelinge een van de stations waarvoor de waardering het meest omhoog ging, aldus NS-woordvoerder Arno Leblanc. “Het cijfer steeg van een 6,4 in 2020 naar een 7,4 afgelopen jaar.” Hij denkt dat de renovatie van het stationsgebouw positief heeft bijgedragen aan het cijfer. “Het monumentale stationsgebouw uit 1864 is natuurlijk prachtig.” 

Het onderzoek wordt ieder kwartaal uitgevoerd. “Niet een Zeeuws station scoort een onvoldoende.” Wel is het cijfer voor Krabbendijke gedaald, tot een 6,5. “Daarvoor hebben we geen goede verklaring, behalve dat door corona het kunstatelier in het station veel minder gebruikt is. Het gevolg was dat ook de wachtruimte veel minder open was.” Dit jaar komt er nieuw stationsmeubilair en wordt het perron opgehoogd, zodat treinen makkelijker toegankelijk zijn voor mensen met een beperking.

De waardering voor de stations in Vlissingen en Middelburg is gestegen. Vlissingen staat op nummer 2 in de Zeeuwse top 3, met het cijfer 7,3. Middelburg bezet met een 6,9 de derde plaats. “Dat gaat hopelijk beter worden, want we hebben flinke verbouwplannen in Middelburg.”

Onderzoek

Voor het onderzoek zijn reizigers op het perron gevraagd naar hun mening over dat specifieke station. “Doordat we door coronamaatregelen minder reizigers vervoeren, waren er op sommige kleine stations onvoldoende reizigers om te bevragen. Voor deze stations heeft afgelopen jaar daarom geen meting plaatsgevonden.”