Boekhandelaar Anthoni Fierloos.
Boekhandelaar Anthoni Fierloos. Foto: Charles Linssen

Dagboek Anne Frank cadeau voor Bevelandse kinderen

Door: Britta Janssen Algemeen

KAPELLE - Hoe aangrijpend ook, ieder kind zou het dagboek van Anne Frank moeten lezen, vindt boekhandelaar Anthoni Fierloos. Daarom doet hij ‘Het Achterhuis’, in samenwerking met boekhandel Lectori in Kapelle en dankzij vijftien sponsoren, cadeau aan alle kinderen in groep zeven en acht van de Bevelandse basisscholen.

Deze actie is onderdeel van de leesbevorderingscampagne ‘Geef een boek cadeau’. Voor deze vijfde editie staat het wereldberoemde dagboek van het Joodse meisje Anne Frank centraal, over haar leven in de Tweede Wereldoorlog. Om uit handen van de Duitsers te blijven, dook ze met haar familie onder. Uiteindelijk werden ze toch ontdekt en opgepakt. In maart 1945 stierf Anne op vijftienjarige leeftijd in concentratiekamp Bergen-Belsen.

Het enige familielid dat de oorlog overleefde was Annes vader Otto Frank. Naar Annes wens om na de oorlog een boek te publiceren over haar ervaringen, liet Otto Frank het dagboek van zijn dochter in 1947 uitbrengen. Het is sindsdien een van de meest gelezen boeken ter wereld. 

In het kader van ‘Geef een boek cadeau’ is ‘Het Achterhuis’ sinds vrijdag voor 2,99 euro te koop in alle boekhandels. “Het is natuurlijk een heftig verhaal”, zegt Fierloos. “Maar doordat het is geschreven door een meisje, is het heel herkenbaar voor kinderen. Ze schrijft over haar dagelijkse beslommeringen en vertelt eerlijk over van alles. Daaruit blijkt dat ze niet altijd aardig is en dat maakt haar ook heel echt. Ze was een heel gewoon meisje. Als je als kind één boek gelezen moet hebben, is dit het wel.”