Danielle Disco en Marjan Boon enquêteren namens de gemeente.
Danielle Disco en Marjan Boon enquêteren namens de gemeente. Foto: Jeppe Rottier

Enquête afvalscheiding: ‘Veel mensen zijn blij dat plastic weer gescheiden wordt’

Door: Jeppe Rottier Algemeen

KRUININGEN - In Reimerswaal wordt een vragenlijst onder de inwoners van de gemeente afgenomen om hun mening te onderzoeken over afvalscheiding en de toekomst van afvalinzameling.

De gemeenteraad van Reimerswaal besloot eind september te stoppen met de ‘pilot nascheiding’. Nascheiding houdt in dat onder andere al het plastic en papier bij het restafval komt en dat de verschillende soorten afval achteraf in de fabriek gescheiden worden. De gemeente gaat terug naar bronscheiding, waarbij inwoners meer soorten afval gescheiden inleveren. 

Daarnaast wordt er vanaf januari 2023 ook gewerkt met het ‘diftar’ systeem. Via dit ‘gedifferentieerde tarieven’ systeem kost iedere keer dat de restafvalcontainer geleegd wordt een bepaald bedrag. Op die manier ontstaat bij mensen de prikkel om afval meer te scheiden, waardoor er minder restafval overblijft en deze container minder vaak geleegd hoeft te worden. In de vragenlijsten, die zowel fysiek als online ingevuld kunnen worden, vraagt de gemeente de inwoners onder andere of men liever een extra container voor het gescheiden afval wil of dat een wijkcontainer ook een optie is. Zo wil Reimerswaal draagvlak creëren en samen met de inwoners kijken naar wat er nodig is om het systeem zo goed mogelijk te maken. Danielle Disco en Marjan Boon van de gemeente gingen woensdag met inwoners in gesprek over afvalscheiding. “We horen al van veel mensen dat ze blij zijn dat plastic weer gescheiden wordt.”

De gemeente houdt op woensdagavond 23 februari een online bijeenkomst van 19.00 uur tot 20.30 uur over afvalscheiding en afvalinzameling. Maximaal 75 personen kunnen deelnemen. Aanmelden kan tot vrijdag 18 februari via afval@reimerswaal.nl. De online vragenlijst is in te vullen via www.reimerswaal.nl/afvalscheiding.