Afbeelding
Foto: Coby Weijers

Jan van Belzen informateur voor coalitiebesprekingen in Reimerswaal

Door: Britta Janssen Algemeen

KRUININGEN - Jan van Belzen, oud-burgemeester van Barendrecht, is aangesteld als informateur voor de coalitievorming in de gemeente Reimerswaal.

De gemeenteraad van Reimerswaal sprak dinsdagavond tijdens een duidingsdebat over de verkiezingsuitslag. SGP Reimerswaal droeg als winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen Van Belzen voor als onafhankelijk informateur. SGP-lijsttrekker Maarten Both: ‘Het is de gewoonte dat de grootste partij het initiatief neemt voor de gesprekken over de coalitievorming. Dat moet zorgvuldig gebeuren. In veel plaatsen zien we dat de lijsttrekker van de grootste partij zelf gesprekken voert met de andere partijen, wij gaan voor een transparanter proces. We hebben gezocht naar iemand van buiten de gemeente die als onafhankelijk informateur de gesprekken voert met alle partijen.’ Dat is Jan van Belzen uit Barendrecht geworden. Hij begon zijn politieke loopbaan in 1994 als gemeenteraadslid in Werkendam. Van 1997 tot 1999 was hij wethouder in deze gemeente. Aansluitend werd hij burgemeester van Graafstroom, om in 2005 over te stappen naar Barendrecht. Op 1 oktober 2021 ging hij met pensioen. 

De eerste fase van de informatieopdracht om te komen tot een nieuwe coalitie bestaat uit het zoeken naar een mogelijkheid voor een brede en stabiele meerderheidscoalitie, laat de gemeente weten. Om de vaart erin te houden stelde SGP Reimerswaal voor om deze week al de eerste gesprekken te voeren. De gemeenteraad heeft volgens Reimerswaal haar vertrouwen in Van Belzen uitgesproken, zodat hij voortvarend aan de slag kan.