Zeldzame wedstrijd op atletiekbaan AV'56

GOES - Op vrijdagavond 24 juni wordt op de atletiekbaan van AV’56 te Goes een zeldzame wedstrijd gehouden, namelijk een uurloop. De bedoeling daarbij is, dat hardlopende atleten in een uur een zo groot mogelijke afstand afleggen op de 400 meter-baan. De race heet dan ook ‘Het UUR van Goes’.


Er kunnen maximaal 50 atleten meedoen. Als er meer dan 30 atleten inschrijven, moet er gelopen worden in twee series. Anders is het ondoenlijk om van alle lopers exact vast te stellen, hoever ze in dat uur gelopen hebben. Het bijzondere evenement is die avond vrij toegankelijk.

De uurloop is in Zeeland een vrij onbekend verschijnsel. Zover statisticus Kees van den Pol van AV’56 heeft kunnen nagaan, werd dertig jaar geleden, rond 1990, de laatste uurloop gehouden in Zierikzee, op de baan van Delta Sport.

Wedstrijden-tegen-de-klok zijn in ons land streng gereglementeerd. Onder meer ten aanzien van het schoeisel heeft de AtletiekUnie stringente regels opgenomen in het wedstrijdreglement. 

De uitslag mag ook niet worden vastgesteld op grond van elektronische tijdwaarneming. Er zijn dus veel juryleden nodig om het aantal ronden per atleet bij te houden en om na 60 minuten ieders positie op de atletiekbaan exact vast te stellen.

Om de uurloop aantrekkelijk te maken voor de snelle ‘jongens en meisjes’ heeft de organiserende vereniging AV’56 leuke geldprijzen (100, 60 en 40 euro) in het vooruitzicht gesteld voor de drie snelste lopers en loopsters. 

Er worden ook afstand afhankelijke premies uitgeloofd, en wel 100 euro voor alle mannen die 17+ km afleggen en 50 euro voor hen die tussen de 16 en 17 km afleggen. 

Voor dames zijn de bedragen dezelfde, maar zijn de afstanden iets korter: 15+ km en 14-15 km.

Het wereld-uurrecord is op dit moment in handen van Mo Farah (GB) bij de heren. Hij kwam tot 21.330 m. 

Bij de vrouwen heeft Sifan Hassan (NL) het wereldrecord: 18.930 m.


Informatie

Voor deelnemers en publiek is nadere informatie te vinden op de site van AV’56: https://www.av56.nl/wedstrijd/uurloop-baan-1e-2022-06-24.[n]