Jéan Rotter, filmmanager van Film by the Sea.
Jéan Rotter, filmmanager van Film by the Sea. Foto: Annet Eekman

Filmfestival is creatiever geworden door corona

Door: Jessica Rovers Algemeen

VLISSINGEN – In de aanloop naar Film by the Sea, dat dit jaar in Cine City plaatsvindt van 9 tot 18 september, komen in De Bode een aantal mensen aan het woord die nauw betrokken zijn bij de organisatie van het gerenommeerde filmfestival. Zo ook Jéan Rottier. Zij is verbonden aan Film by the Sea als festivalmanager.

Jéan legt uit wat haar functie inhoudt: “Onze directeur Jan Doense houdt zich bezig met het inhoudelijke deel van het festival. Hij zet themalijnen uit en is verantwoordelijk voor deprogrammering van de films. Mijn werkzaamheden richten zich vooral de productionele kant van Film by the Sea. Denk hierbij aan het uitdenken en organiseren van de specials, de zakelijke arrangementen, de muzikale omlijsting, de feesten en het entertainment. En daar hebben we er dit jaar gelukkig weer heel veel van”.

Anekdotes
Zij is blij dat na twee ‘coronaedities’ er weer volop activiteiten naast het enorme filmaanbod kunnen plaatsvinden.

‘Film by the Sea is een prachtig festival waar we trots op mogen zijn’

“Ik denk dat we, zeker door corona, heel creatief geworden zijn. We hebben andere vormen van bioscoopzalen gecreëerd door bijvoorbeeld een drive-in te organiseren en door de Westerschelde Ferry te gebruiken voor filmvertoningen. Ook dit jaar hebben we een aantal fantastische specials zoals de Drive In bioscoop, een Filmconcert, een Grease Sing-a-Long en een theatershow van René Mioch waarin hij persoonlijke anekdotes en vaak nooit eerder vertoonde archieffragmenten met het publiek deelt.”

Paul van Loon
“Natuurlijk hebben we ook voor de kinderen weer wat leuks in petto: een voorleesfeest op het strand dat we samen met de Zeeuwse Bibliotheek organiseren én een Paul van Loon middag op de woensdag waarbij Paul van Loon ook echt zelf aanwezig is”.


Gastvrij
Voor Jéan is dit het zesde jaar dat zij meewerkt aan het filmfestival. “Film by the Sea is een prachtig festival waar we trots op mogen zijn en wat Vlissingen en Zeeland op de kaart zet, zowel landelijk als internationaal. Daar moeten we zuinig op zijn en ik hoop dan ook van harte dat zowel overheid als het bedrijfsleven en de vele ‘vrienden van het festival’ ons blijven ondersteunen”.

Film by the Sea kenmerkt zich volgens Jéan door de toegankelijkheid. “Mensen komen graag naar ons festival in Vlissingen waar ze altijd gastvrij ontvangen worden. Onze gasten ervaren hier een gemoedelijke en persoonlijke sfeer en komen de volgende jaren graag weer terug. We vinden het heel belangrijk dat iedereen hartelijk ontvangen wordt: de bezoekers, onze gastsprekers, regisseurs, cast & crew maar ook onze eigen vrijwilligers en medewerkers moeten zich hier thuis voelen en met een lach op het gezicht weer naar huis gaan.”