Lucas de Visser is de nieuwe kinderburgemeester van Kapelle.
Lucas de Visser is de nieuwe kinderburgemeester van Kapelle. Foto: Gemeente Kapelle

Lucas de Visser is nieuwe kinderburgemeester van Kapelle

Door: Redactie Algemeen

KAPELLE - Lucas de Visser, leerling van groep 8 van de Juliana van Stolbergschool in Kapelle, is woensdag verkozen tot nieuwe kinderburgemeester van de gemeente Kapelle.

Vijf kandidaten, van verschillende basisscholen, deden mee aan de kinderburgemeesterverkiezing van de gemeente. Zij voerden drie verschillende opdrachten uit: een quiz over de gemeente Kapelle, een voorstelopdracht en een toespraak houden over meer buiten spelen met andere kinderen. Daarna ging de jury in beraad en maakte burgemeester Constantijn Jansen op de Haar bekend dat de elfjarige Lucas de nieuwe kinderburgemeester van de gemeente Kapelle is geworden. ‘Het was een moeilijke beslissing voor de jury, want alle vijf de kandidaten hebben erg goede ideeën’, laat de gemeente Kapelle weten. ‘Uiteindelijk heeft de jury gekozen voor Lucas, omdat hij zichzelf goed kan presenteren en zelfverzekerd overkomt. Ook heeft hij nagedacht over buitenspelen voor kinderen met een beperking.’

Magische trucs

Evert van Asselt warmde het publiek van de verkiezing eerst op met magische trucs. Daarna stelde hij enkele vragen aan de burgemeester. Vervolgens vertelde de huidige kinderburgemeester Nienke Kanis over haar jaar als assistent van de burgemeester en nam de presentatie van de quiz en opdrachten voor de kandidaten op zich. Nadat de kandidaten de opdrachten hadden uitgevoerd, ging de jury in beraad. De jury bestond uit de burgemeester, kinderburgemeester Nienke en drie medewerkers van de gemeente Kapelle. Tijdens dit beraad vermaakte Evert het publiek. Nadat de jury terugkwam bedankte Evert alle kandidaten en gaf hun cadeautje voor het meedoen. Daarna maakte de burgemeester de winnaar bekend en overhandigde Nienke de kinderburgemeesterketen aan haar opvolger Lucas.

Kinderburgemeester Nienke hangt de keten om bij haar opvolger Lucas.
Kinderburgemeester Lucas en burgemeester Jansen op de Haar.
Nienke (l), daarnaast Lucas en daarnaast de andere vier finalisten.