Afbeelding

Kwalificatiewedstrijden Skills Heroes (mbo) in Goes

Door: Sandra Broosus Algemeen

GOES - 25 Studenten van verschillende mbo-scholen uit het hele land strijden op dinsdag 20 en donderdag 22 december in Goes voor een plek op het NK. De beste 8 mogen door naar het tweedaagse Nationaal Kampioenschap van Skills Heroes eind maart in de Rai in Amsterdam. Daar zal gestreden worden voor de titel van “Beste vakman/vakvrouw van Nederland” voor in totaal 56 vakgebieden. Scalda studenten behoorden de afgelopen jaren bij de top van scholen die de meeste medailles binnen hebben gesleept, dat wil zeggen dat de Zeeuwse studenten erg goed scoren als vakmensen in de 30 vakgebieden waarvoor ze zijn ingeschreven.

Wij zijn er trots op dat we deze wedstrijden in Zeeland kunnen organiseren omdat we op deze manier ook extra aandacht willen vestigen op beroepen waar we momenteel op de arbeidsmarkt tekort aan hebben. Graag willen we de passie en het vakmanschap laten zien en hoe jongeren door lessen, training en veel praktijkervaringen uit kunnen groeien tot professionals in hun vakgebied. Op dinsdag 20 februari organiseert Scalda samen met Bouwmensen Zuid-West en IW Brabant-Zeeland 2 wedstrijden. De wedstrijd Bouwtimmeren waar 1 dame en 11 heren aan meedoen wordt georganiseerd bij Bouwmensen Zuid-West op de locatie Industriestaat 7 in Goes. De 12 heren die meedoen met de wedstrijd Sanitair- en verwarmingstechnicus strijden in het Techniekhuis op de Industriestraat 10 in Goes.

Wedstrijd

De wedstrijd bestaat uit diverse praktijkgerichte opdrachten die onder bepaalde tijdsdruk moeten worden afgehandeld. Wij zijn ook zeer blij met sponsering vanuit het bedrijfsleven. Zeker de wedstrijd Sanitair- en verwarmingstechnicus is een zeer dure wedstrijd omdat er veel materiaal nodig is en het materiaal momenteel erg duur is. De studenten moeten binnen 6 uur een radiator, wastafel en Cv ketel met leidingwerk aan elkaar verbinden. De timmerlieden moeten van een tekening een dakconstructie nabouwen.

Skills Heroes zijn vakwedstrijden voor derde- en vierdejaars mbo-studenten

Talentvolle en gedreven studenten hebben zich ingeschreven voor de vakwedstrijden en strijden tijdens praktijkgerichte wedstrijden tegen andere studenten. De voorrondes van deze kwalificatieronde hebben inmiddels al plaatsgevonden op alle deelnemende scholen. De schoolwinnaars hebben in Goes de kans om zich te kwalificeren voor de landelijke finale.

Jury 

De jury bestaat uit professionals vanuit Zeeuwse organisaties die graag investeren in aanstormend talent. Het is uniek om de beste mbo-studenten in betreffende vakgebieden bij elkaar te hebben. Sommige bedrijven bieden ook leuke attenties voor de studenten in de vorm van een goodiebag omdat ze stuk voor stuk al toppers zijn en omdat ze al de beste van hun eigen school zijn.

Voorbereiding & training

Meedoen aan Skills Heroes vergt ook veel inspanning en inzet van de student, maar ook van de begeleidend docent. Beiden zijn gedreven om het uiterste te bereiken en door een goede voorbereiding en training kunnen studenten zelfverzekerd aan de wedstrijden deelnemen. Scalda organiseert voor al haar Skills Toppers diverse trainingen en bijeenkomsten door het jaar heen. Teambuilding, leren vertrouwen op jezelf, probleemoplossend denken en bereiken wat je wilt, zijn hier onderdeel van. De partners van Scalda, Bouwmensen Zuid-West en IW Brabant-Zeeland steken ook veel tijd en energie in de training van de 2 Zeeuwse studenten die meedingen naar een plek op het NK. We zijn trots op onze intensieve samenwerking.

Wedstrijd 

De wedstrijd bestaat uit diverse praktijkgerichte opdrachten die onder bepaalde tijdsdruk moeten worden afgehandeld. Na de wedstrijd krijgen alle studenten een certificaat van deelname. Scalda, Bouwmensen ZW en IW zijn enorm trots om deze toppers en begeleiders te mogen ontvangen. Vanzelfsprekend hoopt Scalda dat hun 2 eigen kandidaten door zullen gaan naar het NK.

Bezoeken

De wedstrijd is beperkt toegankelijk voor publiek. Mocht men willen komen kijken, stuur dan vooraf een mail naar skills@scalda.nl.