Afbeelding
Foto: Collectie Andre Cijvat

Luctor et Detector - Kustproject deel 5

Door: Advertorial Algemeen

ZOUTELANDE - In de serie ‘Elk stukje metaal heeft zijn eigen verhaal’, van Johan Elzinga van Luctor et Detector, deze keer: Kustproject, deel vijf.

Zoals gezegd is het vaak een voordeel om even naar iemand te luisteren over de geschiedenis van een perceel. Je kunt daar erg veel uit opmaken en vaak gerichter door zoeken. Tegen de buitenmuur van de woning van deze man vind ik een leuk Leeuwencentje uit begin 1900 en overhandig hem deze. Ik zeg nog dat dit muntje waarschijnlijk is verloren door een opa of overgroot-opa van hem. Hij neemt de munt aan met een grote glimlach op zijn mond en bedankt me. We praten nog wat verder maar gaan dan weer onze eigen weg.

Succesvol
Het project loopt ten einde want de vrachtwagens komen het terrein al oprijden via de eerder geplaatste wegplaten. De metaaldetector mag uit en de hoofdtelefoon kan afgezet. Ik begroet de kraanmachinist en bestuurder van de kiepwagen bij het verlaten van de bouwput. Als ik nog één keer met mijn auto langs het terrein rijdt, zie ik dat de bouwvakkers zijn begonnen met het leggen van de betonbewapening. Het eerder gestorte grint wordt verdeeld en uitgereden. Ik kijk nog een laatste keer en denk dat ik leuke vondsten heb gedaan. Vast en zeker ligt er nog veel meer verborgen onder deze grond die nu een nieuwe woonlaag gaat krijgen. De bodemschatten moeten nu weer langere tijd wachten tot ze misschien ooit worden gevonden. Voor mij en de opdrachtgever was het succesvol, waarbij de vondsten een leuk beeld geven over een stuk geschiedenis van dit perceel. Er kan nu wat meer worden gezegd over wie hier hebben geleefd, gewerkt en zelfs hebben gevochten.

Stukje geschiedenis
De vijf projectdagen metaalzoeken gingen snel voorbij waarna nu de fase ingaat om alle vondsten te reinigen en te determineren. Determinatie is niets anders dan achterhalen wat een voorwerp is. Hieraan kan gekoppeld worden uit welke periode een voorwerp komt. Als dan al het werk erop zit worden de meest interessante vondsten gepresenteerd in een vitrine voor de opdrachtgever. Deze vitrine krijgt een plek in het kantoor van het inmiddels herrezen appartementencomplex. Al het reinigen en determineren zal uiteindelijk zeker een jaar kosten, maar dan is het ook de moeite waard geweest. Dat stukje geschiedenis van Zoutelande is weer teruggehaald uit onze aarde.

Dank
Een dankwoord aan Wouter Goedman en familie Lievense die mij deze mogelijkheid gaven op dit terrein onderzoek te mogen doen. Bernard Meijlink van het WAD wil ik danken voor zijn steun en André Cijvat namens Zoutelande Op De Foto voor het beschikbaar stellen van de archieffoto’s van oude woningen en de boerderij die stonden op dit terrein. Metaaldetectie is veel meer dan alleen maar wat muntjes vinden. Wij van Luctor et Detector staan ook voor het behoud van ons Cultureel Erfgoed. Elke vondst draagt bij aan de wetenschap hoe het vroeger ging, en hoe wij leefden.

U weet mij nu te vinden mocht u interesse hebben in metaaldetectie. Neem vooral contact met mij op voor al uw vragen hierover en onthoud dat elk stukje metaal zijn verhaal heeft.

Johan Elzinga

Afbeelding