Twee verlichte tractoren in de stoet
Twee verlichte tractoren in de stoet Foto: Ellen De Vriend

Zeeuwse boeren demonstreren met verlichte tractoren

Door: Ellen De Vriend Algemeen

AAGTEKERKE - Ongeveer tachtig feestelijk verlichte tractoren reden gisteravond (28 december) vanuit Aagtekerke (ZL) een vijftig kilometer lange route door de dorpen van de gemeente Veere. Hiermee protesteerden de boeren tegen de toenemende beperkende regelgeving in de agrarische sector. De tour werd georganiseerd door stichting Trekkertrek Aagtekerke. 

DOOR ELLEN DE VRIEND

Het maximum aantal inschrijvingen was maandag 13 december snel bereikt. “En de aanmeldingen bleven maar binnenstromen,” vertelt bestuurslid Wim Houmes. Daardoor hebben ze wel een aantal deelnemers teleur moeten stellen, voornamelijk afkomstig van buiten Walcheren. Nadat de TrekkerTrek in juli werd afgelast dreigde, na de afgekondigde harde lockdown, hetzelfde voor de Trekker Light Tour, die in december 2018 en 2019 zo’n succes was. Daardoor besloot het bestuur om er een demonstratie van te maken. Door goed overleg met de gemeente kon de tour zonder moeite doorgaan.

Bonte stoet
De stoet van anderhalve kilometer vertrok stipt om 17.30 uur van het erf van loonwerkersbedrijf Houmes aan de Herenweg in Aagtekerke. Luid toeterend reden ze achter Houmes aan, met een gangetje van ongeveer 10 kilometer per uur. Ze waren prachtig versierd met tientallen felgekleurde lampjes en stellages met kerstbomen, rendieren en arrensleeën. De boeren hadden voor al die lichtjes een extra aggregaatje én alles goed vastgezet in verband met de flinke wind. De trekkers reden door de dorpen Domburg, Oostkapelle, Vrouwenpolder, Serooskerke, Koudekerke, Biggekerke, Meliskerke, Zoutelande en van Westkapelle terug naar het beginpunt. De bonte stoet trok veel bekijks. Ondanks de regen en de kou stonden toeschouwers langs de route te klappen of zwaaiden vanachter de ramen. Op Walcheren kunnen de boeren op veel steun van de bevolking rekenen.

Drie leuzen
“We hebben drie leuzen laten drukken op A3 papier, zoals: ‘Gebruik je verstand, boeren zet je niet aan de kant’ en ‘De overheid zet boeren in het donker, maar wij brengen licht.’ Dit omdat we enkel publieksvriendelijke leuzen wilden.” De boeren hadden de papieren goed zichtbaar opgehangen. Daarmee protesteerden ze tegen de algemene beperkende regels die hen zijn opgelegd op het gebied van onder meer mest en stikstof.