Ricky Vaneveld
Ricky Vaneveld Foto: Edwin Mijnsbergen

“Er is nog geen Davidse op de hele wereld gevonden die niet bij één van deze takken hoort”

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG- Ben of ken jij een Davidse? Dan is Ricky Vaneveld ook op zoek naar jou. De Middelburger brengt alle mensen met de naam Davidse die de wereld rijk is in kaart. Het is een enorme klus.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

Vaneveld, die sommige mensen wellicht kennen van ChristenUnie Middelburg legt graag uit waarom hij op zoek is naar mensen die de naam Davidse dragen: “bij typisch Zeeuwse namen denken we aan Dieleman, Van Belzen, Minderhoud en eigenlijk niet aan Davidse. Het lijkt voor de hand te liggen dat de naam in heel Nederland voorkomt als afkomstig van zoon van David. Alle Davidses hebben hun oorsprong op Walcheren. De grootste tak komt van David Adriaanse (zoon van Adriaan Davidz) en Maria Striepaart. Hij koopt met zijn eerste vrouw in 1745 de boerderij Zuydhof bij Brigdamme. Zijn eerste vrouw overlijdt al snel en vervolgens trouwt hij met Maria.”

Bol van de verhalen
“Nog steeds woont er een nazaat op De Zuidhof. Na een aantal jaren leeg gestaan te hebben is deze recentelijk helemaal gerenoveerd. De Davidses hebben zich inmiddels uitgespreid over de globe, Australië, Brazilië, Canada, etcetera. De geschiedenis staat bol van de verhalen, van de eenvoudige knecht die een buitenechtelijk kind krijgt, met het meisje trouwt en beiden kort daarna verliest, tot de enige burgemeester die Brigdamme rijk is geweest. Er is echter nog een takje Davidse die van Walcheren komen en die teruggaat tot 1750. Tot op heden is dat een kleine groep waarvan er nog ongeveer 35 in leven zijn. Er is nog geen Davidse op de hele wereld gevonden die niet bij één van deze takken hoort! Van elke Davidse proberen we een kopie van de geboorte-, trouw- en overlijdensakte te krijgen en bij voorkeur natuurlijk een foto en een verhaal.”

Oproep
Vaneveld roept mensen die informatie hebben, of die meer willen weten, op om contact met hem op te nemen via djvaneveld@hotmail.com. Vaneveld heeft overigens al heel veel wél in kaart gebracht. De stamboom beslaat inmiddels tien vellen op A0-formaat, en Ricky heeft ook wat documenten zoals oude foto’s en identiteitsbewijzen. Zo heeft hij bijvoorbeeld een foto van een handgeschreven briefje, van Josina van Belzen. Vaneveld: “David Davidse was de opa van mijn vader en de man die op latere leeftijd aan de knutsel ging. Hij zag het op het laatst niet meer zo best maar riep altijd ‘dat heb ik knap gemaakt he?”’ Ja, dan had je het lef niet om te zeggen dat het niet mooi was (het was mooi, alleen het schilderwerk liet wel eens te wensen over). Josina van Belzen was zijn moeder. Zij was in 1855 geboren werd in de oorlog geëvacueerd. Zij had zichzelf leren schrijven door letters uit de krant na te schrijven.”

In de Nederlandse Familienamenbank kun je goed zien hoe de Davidses zijn verspreid over Nederland. In 2007 waren er 618 en inderdaad: het kaartje kleurt het donkerst in en rondom Middelburg.