Pieter Wisse en Karl Heinz vd Made
Pieter Wisse en Karl Heinz vd Made Foto: Ellen De Vriend

Wethouder Wisse graaft eerste kilometer glasvezelnetwerk Delta

Door: Ellen De Vriend Algemeen

ZOUTELANDE – “De wethouder mag de eerste kilometer voor ons graven, nóg sneller dan in ons promotiefilmpje,” grapt directeur Karl Heinz van der Made van Delta Fiber maandag 7 maart in Zoutelande. Wethouder Pieter Wisse steekt zijn spa nog wat dieper in de grond. Zijn eerste fysieke klus in 2022 valt hem nog niet mee. 

DOOR ELLEN DE VRIEND 

De eerste spa voor de aanleg van het snelle glasvezelnetwerk van Delta ging aan de Koddelaan in Zoutelande in de grond. Wethouder Pieter Wisse vertelde er blij mee te zijn, omdat het snelle netwerk de gemeente aantrekkelijker maakt. “Zeker in coronatijd hebben we gemerkt hoe belangrijk een goed werkende computer is. De aanleg van het netwerk in de straten zal wel wat overlast geven, maar we krijgen er een mooie voorziening voor terug.”

Zomerpauze
Directeur Karl Heinz van der Made van Delta Fiber legt uit dat vorig jaar een planning is gemaakt voor achttien maanden. “Eind 2022 willen we glasvezel aangelegd hebben op 100.000 adressen in Zeeland. We beginnen nu in Zoutelande en de kabels moeten daar eind april in de grond liggen. Daarna volgen Koudekerke, Zoutelande, Westkapelle, Oostkapelle en Domburg. Daar moet de klus eind oktober gereed zijn.” Van der Made voegt eraan toe dat in de zomer een pauze is van het werk omdat er dan veel toeristen zijn. Woordvoerder Levi Bosselaar voegt eraan toe dat het tracé van de te graven geulen in Zoutelande 102 kilometer lang is.

Dwingen
Van der Made legt uit dat Zeeland er, als eerste in Nederland, in 2018-2019 al een gig bij heeft gekregen. “Glasvezel via XGS-PON technologie verhoogt de snelheid flink, tot 8 gig (8000 Mbps) en een maximale up-en downloadsnelheid van 2,5 gig. Drie jaar geleden was de verwachting dat alle verbindingen door de lucht zouden gaan met het 5G netwerk, maar dat is nergens ter wereld het geval. Het is te duur. Daarom moet alle bekabeling toch de grond in. Delta gaat consumenten niet dwingen om over te stappen naar het glasvezelnetwerk. Wij halen de oude kabels niet uit de grond. Mensen hebben zelf een keuze,” stelt Van der Made. “Wie geen glasvezelabonnement wil sluiten we ook aan. Zo hoeft de straat maar een keer open voor werkzaamheden. Pas na de aanmelding voor een abonnement kunnen bewoners het netwerk gebruiken.” Bouwmanager Cindy Dodemont van Delta Fiber vertelt dat de aanleg in Vlissingen bijna klaar is. “In de gemeente Middelburg zijn we nu in Arnemuiden en Nieuw en Sint Joosland bezig.”