Familie Mesu (Robbie, Els en Marja)
Familie Mesu (Robbie, Els en Marja) Foto: Schellach

Kaasboerderij Schellach heeft 12.000 kilo oude kaas over

Door: Ellen De Vriend Algemeen

MIDDELBURG - De eigenaren van Kaasboerderij Schellach in Middelburg (ZL) zitten met 12.000 kilo kaas in hun maag, overgehouden aan de coronacrisis. Daarom hebben zij de hulp ingeroepen van Breda Maakt Mij Blij, die al eerder ondernemers van grote voorraden afhielp. Een deel van de opbrengst gaat naar giro 555, naar Oekraïne.  

DOOR ELLEN DE VRIEND

Els Mesu runt het familiebedrijf samen met haar zus Marja en zoon Robbie. Met een boerderijwinkel, tachtig melkkoeien en een bed & breakfast zijn zij trots op het bedrijf dat ze hebben opgebouwd. Maar de twee lockdowns hebben er flink in gehakt. “Gewoonlijk gaat ongeveer de helft van onze kaasproductie – we maken 200 kilo kaas per dag – naar de horeca. Vooral de oude brokkelkaas die tussen de twee en drie jaar oud is gaat daarheen, bestemd voor de kaasplankjes. De rest verkopen we in onze winkel. Als we geweten hadden dat het coronavirus twee jaar zou blijven zouden we minder kaas hebben gemaakt en meer melk naar Campina hebben gestuurd, maar dat hebben we niet voorzien.” Als gevolg daarvan zit de familie nu met 12.000 kilo kaas over.

Monniken
Els zocht contact met het platform Breda Maakt Mij Blij, dat sinds twee jaar boeren en telers helpt om van hun overschot aan producten af te komen. Vorig jaar hield het platform een zeer succesvolle actie voor de monniken uit Berkel-Enschot die een kaasoverschot hadden van 15.000 kilo. Eerder verkochten ze asperges en pioenrozen, Vierdaagse gladiolen, wijn van de nonnen en 10.000 kilo pompoenen. “Een win-win situatie,” stelt Els, al heeft ze nog wel even geaarzeld toen ze op televisie zag hoe de wereld in Oekraïne in brand staat. “We overwogen om de kazen daarheen te sturen, maar de bevolking is het meest gebaat met geld. Daarom gaat een deel van de opbrengst van de actie naar giro 555.”

Giro 555
De oude brokkelbaas is per stuk (600 gram voor 14,50 euro) te bestellen, maar ook in een borrelpakket (27,50 euro) met Zeeuwse mosterd, twee blikjes bier van Brouwerij Kees en ambachtelijke kaaskoekjes gebakken door bakkerij Schrieks. Van ieder verkocht stuk kaas gaat er 2,50 euro naar giro 555 en van ieder kaaspakket 5 euro. Bestellen kan tot 20 maart via www.maaktmijblij.nl. De bestellingen kunnen op zaterdag 2 april opgehaald worden bij Brouwerij Frontaal in Breda of bij kaasboerderij Schellach in Middelburg. Er zijn 2000 pakketten te koop. De kaas is vacuüm verpakt en blijft drie maanden goed.