De vest langs de Poelendaelesingel in Middelburg
De vest langs de Poelendaelesingel in Middelburg Foto: Edwin Mijnsbergen

Middelburgs startschot voor schoner water op 22 maart

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - De Gemeente Middelburg ondertekent op dinsdag 22 maart het samenwerkingsconvenant Schone Schelde. Na ondertekening van het convenant, wordt direct gestart met het schoonmaken van de vesten.

De hoofddoelstelling van het Samenwerkingsconvenant ‘Schone Schelde’ is om het zwerfafval in en rond de Schelde te verminderen. Dit leidt enerzijds tot zichtbaar schoner water en schonere oevers en anderzijds tot een verminderde toestroom van afval richting de Noordzee. Het samenwerkingsconvenant ‘Schone Schelde’ is voor de betrokken partijen een voorbeeldproject waaraan steeds meer partijen zich willen verbinden.

Elke provincie
Stichting Aquarius heeft vanwege haar 15 jarig bestaan, 90 jaar afsluitdijk en de daarmee ingezette inpoldering van de Zuiderzee en het ontstaan van de 12e provincie Flevoland vorig jaar juni besloten om in 2022 in elke provincie een rivier schoon te maken. Dit op de 30e United Nations - International Day Of Water en de 14e Nationale Wereld Water Dag. In Zeeland maakt men met steun van de gemeente Middelburg de vesten schoon rondom de tussen 1595 en 1598 aangelegde aarden stadswal. Vandaag de dag zijn nog 9 van de oorspronkelijk 13 aangelegde bastions zichtbaar en daarmee is Middelburg samen met Brielle de stad met de meeste nog bestaande bastions van alle vestingsteden in Nederland.

22 maart
De Wereld Water Dag rivier schoonmaak op 22 maart start om 12:00 vanaf de Koningsbrug. Vanaf daar maken de deelnemers de oevers van de vesten, tot aan de Veerseweg, schoon. Vanaf de Veerseweg lopen ze naar de Rotterdamsekaai en vanaf daar wordt de in +/- 1266 aangelegde Prins Hendrikdok tot aan de Dam en de weerszijden van de Binnenhaven tot aan de Koningsbrug schoongemaakt.

Meer aandacht voor schoon water
Er wordt niet alleen aandacht besteed aan het schoonmaken van water, maar ook over wat dit betekent. Er is een gedichtenfestival (in Middelburg op 21 maart in de ZB om 19.00 uur), er wordt met scholieren gewerkt aan een zonneflessenbotenrace en leerlingen van middelbaar onderwijs worden uitgedaagd om een filmpje te maken over schoon water in de provincie.