Afbeelding
Foto: Roland Pijnen

VEERE – Taalmaatje Brishna Sultani, Afghaanse en 10 maanden geleden in Nederland komen wonen, volgt een-op-een begeleiding bij taalcoach Ellen Meijer en leert er spreken. Volgens zowel Sultani als Meijer, is er goed gematcht.


“Het voelt vertrouwd. We hebben raakvlakken en delen dezelfde interesses. We zijn vrouwen, koken graag en pakken het serieus aan”, aldus Meijer. “De een-op-een begeleiding is een ontmoeting tussen twee mensen. We hebben geen vast schema”, vervolgt ze. Meijer adviseert Sultani, naast het volgen van een-op-een begeleiding en formele lessen op het Scalda, naar de radio te luisteren en naar de tv te kijken, wat ze overigens ook doet. Dit om haar taalvaardigheid te verbeteren.

Arts
Haar doel? Binnen twee jaar werkzaam zijn als arts. Sultani, in haar geboorteland al werkzaam als arts, wil dit naast eerder genoemde punten bewerkstelligen door het vinden van vrijwilligerswerk en het maken van oefeningen op de computer. "Brishna werkt hard, dat vind ik fijn”, vertelt Meijer. Ze begeleidt alleen Sultani. "Ik wil me volledig kunnen focussen op iemand.” Meijer vind het vanzelfsprekend om haar bijdrage te leveren aan de samenleving. "Ik wil een taalmaatje iets meegeven. Als dat lukt, geeft dat voldoening.” Sultani, nu vier maanden taalmaatje, kan de hulp naar eigen zeggen goed gebruiken. "Ik adviseer de een-op-een begeleiding aan anderstaligen.”[n]