Samuel Moens uit Middelburg is KNRM-vrijwilliger bij station Veere.
Samuel Moens uit Middelburg is KNRM-vrijwilliger bij station Veere.

Samuel Moens is vrijwilliger bij de KNRM: ‘Helpen geeft een goed gevoel’

Door: Jeppe Rottier Algemeen

VEERE - Vierentwintig uur per dag en zeven dagen per week staat er binnen tien minuten een aantal KNRM-vrijwilligers gereed om het water op te gaan en mensen in nood te helpen. Een van hen is Samuel Moens (29) uit Middelburg. 

Sinds februari 2020 is Moens verbonden aan het KNRM-station in Veere. In het dagelijks leven is hij adjunct-directeur van twee basisscholen in Middelburg, maar zodra hij een melding krijgt, staat hij binnen no-time op de reddingsboot. ‘’Het is heel bijzonder werk. Natuurlijk geeft een melding ook veel adrenaline, maar het mooiste aan dit werk is de voldoening die je voelt als je mensen hebt kunnen helpen”, zegt hij. “Het helpen van een vermoeide surfer is dan wel niet zo spannend als een gekapseisde boot, maar het geeft toch een goed gevoel.”
Meldingen kunnen verschillen van boten die zijn vastgelopen, gekapseisde boten, maar ook onwel geworden mensen op het water. “Een van de meest uitzonderlijke meldingen die mij erg is bijgebleven is een brand’’, vertelt Moens. ‘’Op een motorjacht was een brand ontstaan. Omdat de boot op een lastig te bereiken plek lag, was het moeilijk voor de brandweer om daar te blussen. Toen zijn we zelf als KNRM ook veel aan het blussen geweest.’’

Het KNRM-station in Veere krijgt zo’n zeventig meldingen per jaar en draagt de verantwoordelijkheid voor het Veerse Meer, ook in de zomer en nazomer. ‘’Het is dan ook niet voor niets dat we in die periode de meeste meldingen hebben’’, zegt Moens. ‘’Veel mensen onderschatten het Veerse Meer. Zo was er vorig jaar bijvoorbeeld een stel waarvan het bootje was gekapseisd. Ze waren krap vijftig meter uit de kant, maar kregen het niet voor elkaar om naar de kant te zwemmen, omdat de stroming simpelweg te sterk was.” Veel meldingen die de KNRM krijgt, hadden voorkomen kunnen worden door een goede reisvoorbereiding. ‘’Ga veilig het water op!’’, zegt Moens. “Trek de juiste kleding aan en wees voorbereid op alle weersomstandigheden. Ook is het handig om de KNRM Helpt-app te gebruiken bij het plannen van uw vaartocht.”