Middelburg Vólkoren op de Markt
Middelburg Vólkoren op de Markt Foto: Edwin Mijnsbergen

Middelburg VÓLkoren 2022 op 4 en 5 juni

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - Het korenfestival Middelburg VÓLkoren gaat door dit jaar. Het festival wordt door heel de binnenstad van Middelburg gehouden, op zaterdag en zondag 4 en 5 juni 2022.

Voor wie het evenement niet kent: Middelburg VÓLkoren is het grootste korenfestival van Zuid-West-Nederland. In dat weekend zijn tegelijkertijd op ruim twintig locaties in de oude Middelburgse binnenstad, op loopafstand van elkaar, optredens van allerhande koren en ensembles te beluisteren. De centrale locatie hierbij is het Abdijplein, de meeste optredens zijn in kerken en andere binnenlocaties. Het (talrijke) publiek -gratis toegang!- spoedt zich van het ene naar het andere hoogtepunt.

Optredens
Ieder deelnemend koor treedt tweemaal op, liefst op verschillende locaties, en is daarbij geheel vrij in zijn repertoirekeuze. Geen verplichte nummers, geen jury, maar wel veel plezier en luistergenot. Het festival wordt beide middagen gezamenlijk afgesloten op het Abdijplein.

Deelname
Deelname aan het festival is gratis. Onkosten voor dirigent of begeleidende musici zijn daarom geheel voor rekening van het betreffende koor, evenals de reiskosten. De organisatie beschikt niet over de middelen om in deze kosten tegemoet te komen. Wel wordt er bij inschrijving een borgsom van € 100,- gevraagd, die men na afloop van het festival weer terug krijgt; dit is bedoeld om serieuze aanmeldingen te bewerkstelligen en impulsieve afmeldingen te voorkomen.

Inschrijven
Hoe kunt u inschrijven voor “Middelburg VÓLkoren”? Ieder koor dat ooit heeft deelgenomen, krijgt een uitnodiging zich in te schrijven via de website van het festival. Deze uitnodiging gaat ook naar de koren die de laatste maanden/jaren hun belangstelling hebben laten blijken. Dat zijn ruim 300 koren. En die kunnen we helaas niet allemaal plaatsen... Het is dus goed mogelijk dat we bij overintekening moeten overgaan tot loting. Om voor een gevarieerd aanbod te zorgen, delen we de koren naar genre in en vindt loting per groep plaats.De inschrijvingstermijn sluit jaarlijks op 30 november.

Vacatures
Het bestuur van het festival heeft een aantal vacatures. Zo wordt er gezocht naar een voorzitter, een secretaris en een programmacoördinator.