Afbeelding
Foto: Zeekadetkorps Veere

Zeekadetten na veertien jaar weer terug in Zeeland

Door: Advertorial Algemeen

VEERE - Op initiatief van een groep oud-zeekadetten is in samenwerking met de Vereniging Zeekadetkorps Nederland een start gemaakt met de oprichting van een nieuw zeekadetkorps in Zeeland. De locatie van het nieuwe zeekadetkorps wordt Veere. Het is alweer 14 jaar geleden dat het Zeekadetkorps Scheldemond in Vlissingen stopte met de activiteiten. Met dit initiatief keren de zeekadetten terug naar Zeeland.

“Veere is een zeer logische keuze”, aldus Edwin Krümmel, voorzitter van het nieuwe Zeekadetkorps Veere. “Veere heeft als oude admiraliteitsstad van oudsher een verbintenis met het water en bevindt zich met de ligging aan het Veerse Meer middenin één van de mooiste watersportgebieden van Nederland.” En er is steun voor het nieuw zeekadetkorps. Naast de gemeente Veere ook vanuit de provincie Zeeland. Zeekadetkorps Veere krijgt zelfs de beschikking over een eigen opleidingsschip: de voormalige mijnenveger Lacomblé van de Koninklijke Marine, tot voor kort in dienst bij Zeekadetkorps Den Helder. “Er zijn niet veel zeekadetkorpsen die direct bij de start al konden beschikking over een eigen schip. Het zegt iets over de kracht van dit voor Zeeland nieuwe initiatief.” 

Als maritieme jeugdorganisatie richt het Zeekadetkorps Veere zich op jongens en meisjes van elf tot achttien jaar die het leuk vinden om kennis te maken met de maritieme wereld. “Jongeren spelenderwijs kennis laten maken met het varende leven is de kern van het zeekadetkorps, vertelt Ruud Willems, de commandant van Zeekadetkorps Veere. “Behalve zeilen, roeien en varen met motorboten, staan de zeekadetten ook aan het roer van het opleidingsschip of leren sleutelen aan de scheepsmotoren. Het is voor veel zeekadetten dan ook een opstapje naar een carrière in de scheepvaart of bij de koninklijke marine.” 

Vanaf nu kunnen jongens en meisjes zich aanmelden om lid te worden van Zeekadetkorps Veere. De enige eis is het bezit van een zwemdiploma. Aanmelden kan door te mailen naar info@zeekadetkorps-veere.nl. De contributie is twintig euro per maand. Het nieuwe zeekadetkorps zoekt niet alleen jonge zeekadetten, vertelt de commandant Willems: “Uiteraard kan het zeekadetkorps Veere alle steun gebruiken om het schip de Lacomblé in goede operationele staat te houden. Hiervoor zijn wij op zoek naar vrijwilligers die hun steentje willen bijdragen. Ben je oud marineman of vrouw, oud zeevarende of vind je het gewoon leuk om aan een schip te werken. Dan kan je lid worden van de stichting ‘Vrienden van de Lacomblé’. Wij zijn op zoek naar diverse technici, zoals voor elektra, scheepsmotoren techniek, timmeren en schilderen.” Aanmelden kan via: info@lacomble.nl