Afbeelding
Foto: Dennis van Akkeren

Dana van Belzen is Miss Beauty of Zeeland

Door: Roland Pijnen Algemeen

MIDDELBURG - Na het drie maanden durende traject Miss Beauty of Zeeland is Dana van Belzen vorige week maandag gekroond tot winnares van de schoonheidswedstrijd. De 22-jarige Middelburgse kan het nog steeds nauwelijks geloven. 

DOOR ROLAND PIJNEN

Een openingsdans, bikinironde, galaronde, voorstelronde en een ‘hashtagronde’: niets weerhield Van Belzen van de winst. Uit elf finalisten, werd ze in theater de Mythe in Goes gekozen tot mooiste van Zeeland en opvolgster van de eveneens Middelburgse Nadia Blommaert. “Dat had ik niet verwacht, daarom moest ik het even laten bezinken. Toen het werkelijkheidsbesef kwam, was Van Belzen laaiend enthousiast. “Maar ik gunde alle meiden de winst. Ik ben stuk voor stuk trots op deze dames, met wie ik een mooie band heb opgebouwd.”
Amy Kalisvaart viel ook in de prijzen en mag zich met trots de Miss Teen of Zeeland noemen. Kalisvaart en Van Belzen gaan Zeeland vertegenwoordigen bij de landelijke finale van Miss Beauty of the Netherlands. De activiteiten van de landelijke schoonheidswedstrijd zijn zaterdag begonnen met een officiële fotoshoot. Tot de finale op 2 juli brengen kanshebbers een bezoek aan de LINDA.foundation en gaan zij een week naar de Ardennen in België.
Iris en Chanel, winnaressen van vorig jaar, weten welke talenten Van Belzen heeft, daar de twee haar wisten te ‘scouten’. Van Belzen is hun dankbaar, evenals organisator Amanda van der Meule en winnares Miss Intercontinental Zeeland 2018 Eva Verbeemen. “Deze twee powervrouwen hebben ons meegenomen in het avontuur en begeleid tot echte missen.” Ondanks alle aandacht en glitter en glamour, is de in Zeeland geboren en getogen miss altijd zichzelf gebleven. “Alleen als je jezelf blijft, kan je Miss Beauty worden.” Bij het woord beauty, denkt de Miss Beauty niet alleen aan het uiterlijk van iemand, maar ook aan het innerlijk. “Als je goed in je vel zit, straal je dat uit.”

Goed zoals je bent
Door jongeren te bereiken en hen mee te delen dat perfect zijn niet hoeft, hoopt Van Belzen dit avontuur een passend vervolg te kunnen geven. In haar nabijheid, merkt ze dat er steeds meer druk op jongeren wordt gelegd. Zelfs de mooiste vrouw uit Zeeland kende een tijd waarin ze zich onzeker voelde. “Ik wilde door iedereen aardig gevonden worden. Ik vergeleek mezelf met anderen en vond mezelf niet mooi genoeg.” Waarom en waardoor, vraagt Van Belzen zich hardop af. “Met iedereen een goede klik hebben kan niet. Onzekerheden zijn menselijk.” Jongeren lijden, volgens haar, onder het schoonheidsideaal. “Het internet staat vol met ‘perfecte plaatjes’. Dat is in strijd met de realiteit.” Voor deze mensen heeft Van Belzen een boodschap. “Je bent goed zoals je bent en er is maar één iemand zoals jij en dat is uniek. Wees daar trots op.”

Afbeelding