Het Hofje onder den Toren in Middelburg, 2021
Het Hofje onder den Toren in Middelburg, 2021 Foto: Edwin Mijnsbergen

Hofje Onder den Toren ontvangt subsidie om te verduurzamen

Algemeen

MIDDELBURG - Het Hofje Onder den Toren, een maatschappelijk-diaconaal centrum onder de Lange Jan in Middelburg, heeft onlangs een subsidie ontvangen uit het Interreg TERTS-programma. Hierdoor kan een belangrijke stap worden gezet in de verduurzaming van het Hofje. 

De subsidie wordt verstrekt door Interreg Vlaanderen-Nederland, initiatiefnemer van het TERTS-project. Het programma stimuleert het toepassen van verduurzamingsmaatregelen als onderdeel van de energietransitie. René Dekker, secretaris van Stichting Hofje Onder den Toren, is erg blij met de subsidie: “met de bijdrage uit het Interreg TERTS-programma kunnen we in het Hofje flinke stappen zetten in energiebesparing, bijvoorbeeld door de aanschaf van een inductie-kookunit en het plaatsen van een zonewarmte-reguleringssysteem. Hierdoor is het mogelijk om iedere ruimte afzonderlijk te verwarmen, in plaats van het hele gebouw.”

Met beide maatregelen hoopt het Hofje het energieverbruik met zo’n 25% te verminderen. De totale kosten (ruim 21.000 euro) worden voor de helft bekostigd met de TERTS-bijdrage. De andere vijftig procent wordt bijgedragen door de drie bij het Hofje Onder den Toren aangesloten kerken (Gasthuiskerk, Kruiskerk en Nieuwe Kerkgemeente). Dekker sluit niet uit dat er de nabije toekomst nog verdere verduurzamingsmaatregelen worden genomen. “We overwegen nog meer te doen, zoals het plaatsen van zonnepanelen en het installeren van een warmtepomp.”