Martin de Leeuw ontvangt de Topprestatie Gezonde Sportkantine
Martin de Leeuw ontvangt de Topprestatie Gezonde Sportkantine Foto: Blaas de Ridder

KV TOP heeft voortaan een Gezonde Sportkantine

Algemeen

ARNEMUIDEN - Sport en gezonde leefstijl gaan hand in hand. Tenminste; dat zou logisch zijn, echter niets is minder waar in de gemiddelde sportkantine en daar wilt JOGG Middelburg iets aan doen. Een ongezonde leefstijl is aan de orde van de dag, met alle gevolgen van dien, maar best lastig om te veranderen. Daarom ondersteunt JOGG TeamFit sportverenigingen om de sportomgeving iets gezonder te maken.

Bij Korfbalvereniging TOP in Arnemuiden pakte een werkgroep dit op en heeft op 26 april j.l. de uitreiking Gezonde Sportkantine ontvangen. Dat houdt in dat bezoekers in iedere productgroep een gezondere keuze hebben. Door gezonde producten op de voorgrond te zetten, worden bezoekers verleid om een gezonde keuze te maken. Fruit op de bar, altijd drinkwater beschikbaar en geen dranken op de voorgrond zijn goede voorbeelden die het makkelijk maken om deze keuze te maken. Vers bereide soepen en smoothy’s geven de sportomgeving bij KV TOP de gezonde uitstraling die bij sport hoort. Het sportcomplex hangt vol met borden van De Rookvrije Generatie om roken te ontmoedigen. Het complex is geheel rookvrij tot 12:00 uur om met name tijdens jeugdwedstrijden een punt te maken en heeft de ambitie om volgend jaar geheel rookvrij te zijn.

Ruud Mesu, TeamFit coach: “als sportclub hoef je niet een kantine vol versproducten in te slaan. Ook het bier en frikandellen hoeven niet het veld te ruimen. Het moet alleen voor íedere bezoeker van een sportkantine mogelijk zijn een keuze te maken. Ik bedoel daarmee dat als je prestatief sport, je wellicht vooraf aan een wedstrijd een andere keuze wilt maken dan een bezoeker die om sociale reden een drankje komt doen. Ook is de kantine een omgeving waar kinderen normen en waarden meekrijgen qua roken, dranken en voeding. Je kan daar als sportclub, let wel; sportclub iets mee. Ook ouders van jeugdspelers vinden dit steeds belangrijker.”

Martin de Leeuw, kantinecommissie: “wij zijn een vereniging die dit soort dingen snel oppakken en dan ook vol voor gaan. We willen deze items stapsgewijs neerzetten om de bewustwording te creëren dat het ook anders kan. Je ziet nu al dat leden, maar ook bezoekers enorm positief reageren. Sport en gezondheid moet toch prima samengaan. Onze club is meer dan alleen sport en daar sluit deze aanpak goed bij aan.” Martin geeft verder aan ook complimenten uit andere hoeken te krijgen. “Een kinderfysio, jeugdarts en ook de samenwerking met de plaatselijke Jumbo geeft aan dat ieder zo zijn kleine rol op kan pakken. Dat doen ze op de naastgelegen basisschool De Oleanderhof bijvoorbeeld ook. Samen maken we gezond gewoon.”