Cabaretier Erik van Muiswinkel presenteert Oersoep
Cabaretier Erik van Muiswinkel presenteert Oersoep Foto: rechtenvrij

Zeeuwse woordkunst en topcabaret in Zeeuwse concertzaal

MIDDELBURG - Op vrijdagavond 10 juni is literair gasthuis De Baaierd weer open, met Oersoep: het programma waarin de Zeeuwse letteren het podium bestormen. Een ode aan de vrolijke veelzijdigheid van taal in 5 x 15 minuten, met Erik van Muiswinkel, Hanneke Middelburg, Donson & Cycz, Dani Ploeger en Marielja de Geus.


Bij 5 x 15 minuten woordkunst alleen blijft het niet: animatie, video en muziek – veelal van Zeeuwse bodem – brengen de verhalen tot leven. En, tijdens deze editie van Oersoep wordt ook het nieuwe tijdschrift voor Zeeuwse literatuur in de breedste zin des woords gelanceerd: Tijdschrift De Baaierd.

Deze eerste editie van Oersoep vindt plaats op 10 juni in de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg (verwerijstraat 14), van 20u tot 22u.

Oersoep is hét moment om Zeeuws schrijftalent te ontdekken. Dichteres Hanneke Middelburg – uit Goes – en schrijfster van jeugdverhalen Marielja de Geus – uit Middelburg – waren dit jaar de eerste twee gezellen van het Gilde van de Baaierd. Zij werden door onze deskundige jury uit 37 inzenders gekozen en begeleid door een meester ofwel ‘ouwe rot’ in het vak: respectievelijk de voormalig Dichter des Vaderlands uit Zierikzee Ester Naomi Perquin, en schrijfster van tientallen historische jeugdboeken, Martine Letterie.

De enigszins macabere en humoristische poëzie van Hanneke Middelburg zal tijdens Oersoep worden vergezeld door video en muziek. Marielja de Geus vertelt uit en over haar spannende jeugdroman in wording, over een vijftiende-eeuwse huwelijk dat de geschiedenis van Veere heeft gevormd. Cabaretier Erik van Muiswinkel presenteert de avond en zal bovendien op zijn hoogsteigen wijze zijn liefde voor vertellen verhalen. Momenteel staat Van Muiswinkel op de planken met Moojen ligjes in de lugt, een cabaretshow gewijd aan de schoonheid van taal. Met voorouders uit Goes en Tholen heeft Van Muiswinkel een speciaal plekje in zijn hart voor het Zeeuwse.  

“Maakt niet uit wat voor biet, boy – ik eet alles,” aldus de Vlissingse rapper Donson. Rapduo Donson en Cycz zal het publiek introduceren tot rijm, verse en lines. Samen schreven ze een nieuw stuk speciaal voor De Baaierd.

Net terug van een project in Rojava (Syrië) ging de Vlissingse kunstenaar en cultuurwetenschapper Dani Ploeger er voor De Baaierd op uit om een vijftal Zeeuwse bezienswaardigheden te filmen. Ploegers presentatie heet “5 x Zeeuwse Hoogtepunten: de Absolute Must-See Bezienswaardigheden”, en met zijn specifieke selectie spraakmakende hotspots introduceert hij een nieuwe visie voor de Zeeuwse toerismesector. Komt dat zien!

Tijdens deze eerste editie van Oersoep wordt ook Tijdschrift De Baaierd gelanceerd. Speciale aandacht gaat uit naar Wim Hofman, die in 2021 de Zeeuwse Boekenprijs won voor We vertrekken voordat het licht is. Aan het eerste nummer van De Baaierd droeg de Zeeuwse taalmeester in drie verschillende genres bij – ook met illustraties.

Ten slotte maken we bekend wie onze jury heeft geselecteerd als derde gezel van het Baaierdgilde en als performers voor een van de najaarssessies van Oersoep.

Kaartjes zijn slechts vijf euro (want het leven is al duur genoeg) en zijn te bestellen kan op www.debaaierd.nl. www.debaaierd.nl - info@debaaierd.nl.[n]

De deelnemers van Oersoep van De Baaierd.