Afbeelding

ArbeidsmarktInZicht Zeeland: een nieuw platform voor de Zeeuwse arbeidsmarkt

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG -  Zeeland heeft een nieuw arbeidsmarktplatform dat een compleet overzicht geeft van de Zeeuwse arbeidsmarkt en ontwikkelingen binnen de thema’s arbeidsmarkt, onderwijs, economie en skills:ArbeidsmarktInZicht Zeeland. Het platform wordt donderdag 7 juli gelanceerd.

Met de realisatie van ArbeidsmarktInZicht Zeeland zet Zeeland een belangrijke stap naar optimaal cijfermatig inzicht in de Zeeuwse arbeidsmarkt op één centrale plek. Aan de basis hiervan ligt eensamenwerking tussen HZ Kenniscentrum Zeeuwse Samenleving (KCZS) en Etil, een onderzoeksbureau dat ArbeidsmarktInZicht al in meerdere regio’s heeft uitgerold. Het platform ontsluit data uit tien bronnen zoals CBS, UWV, de Zeeuwse gemeenten en Jobfeed en levert artikelen en visualisaties over thema’s uit de Zeeuwse arbeidsmarkt. Hierdoor krijgen beleidsmakers en onderzoekers inzicht in de regionale en lokale arbeidsmarkt. Zij kunnen inzoomen op knelpunten binnen specifieke Zeeuwse sectoren en tot op gemeentelijk niveau inzicht krijgen in het aantal vacatures, aantal werkenden en werkloosheidspercentages.

Aanpakken
De gegevens helpen bij het analyseren en succesvol aanpakken van vraagstukken op de Zeeuws earbeidsmarkt, die een aantal uitdagingen kent. “De markt is al jaren krap, de personeelstekorten in sommige sectoren zijn zorgelijk en aan de andere kant komen bepaalde groepen moeilijk aan het werk”, zegt wethouder André van der Reest namens Arbeidsmarktregio Zeeland. Het platform kan een oplossing bieden, zegt gedeputeerde Jo-Annes de Bat: “Hoe meer grip en inzicht we hebben op de knelpunten in de Zeeuwse arbeidsmarkt, hoe gerichter we acties kunnen inzetten om bedrijven te helpen in hun zoektocht naar personeel.”

ArbeidsmarktInZicht Zeeland is tot stand gekomen in opdracht van de provincie Zeeland en Arbeidsmarktregio Zeeland in nauwe samenwerking met HZ KCZS. Deze monitor is een eerste resultaat van de nauwere samenwerking tussen Zeeuwse overheden en andere partijen op het gebied van data.

Programma
ArbeidsmarktInZicht Zeeland wordt donderdag 7 juli om 11.00 uur officieel gelanceerd in de filmzaal van het provinciehuis aan de Abdij in Middelburg. De betrokken instanties geven uitleg en laten zien wat de mogelijkheden zijn. Gedeputeerde De Bat en wethouder Van der Reest zijn aanwezig.