Het eerste van MLTC Padels in actie
Het eerste van MLTC Padels in actie Foto: Edwin Mijnsbergen

Padel wordt snel volwassen bij MLTC

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG -  In november 2021 nam de Middelburgse tennisvereniging MLTC de eerste twee Padelbanen op Walcheren in gebruik. Padel is een racket- en balsport, die vaak wordt omschreven als een mix van tennis en squash. Het was voor iedereen even wennen, maar de sport wordt snel volwassen bij de Middelburgse vereniging. Veel clubleden hebben de sport omarmd.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

In 2021 telde Nederland zo’n 75.000 padelspelers, waarvan er ongeveer 25.000 waren ingeschreven bij een vereniging. Volgens de KNLTB zit er nog een behoorlijke rek in dit aantal padellers. De bond verwacht dat het aantal de komende drie jaar zal groeien tot zo’n 140.000. Hoeveel mensen in Middelburg Padel spelen is lastig te zeggen, maar het worden er steeds meer. Veel leden van MLTC die padel spelen combineren het nog altijd met tennis, omdat ze die sport nu eenmaal ook heel leuk vinden. Maar één ding is zeker: acht maanden na de opening van de twee banen is de sport niet meer weg te denken bij MLTC.

Oorsprong
Padel ontstond in 1969 in de Mexicaanse badplaats Acapulco. De bedenker van padel, Enrique Corcuera, was een rijk zakenman. Hij had thuis niet genoeg plaats om een tennisbaan te laten plaatsen, dus bedacht hij een soortgelijke sport. Hij bakende een terrein van 10 op 20 meter af met 3 tot 4 meter hoge muren. Een net scheidde beide zijden. Aangezien het veld kleiner was, dacht hij eraan om niet met tennisrackets te spelen, maar met kleinere houten rackets.

Competitie
MLTC speelt inmiddels ook competitie, met verschillende teams op zaterdag en zondag. Op zondag 3 juli speelde het eerste team thuis, tegen Brabantse tegenstanders. Ze wonnen, maar ze zeiden er ook eerlijk bij dat de niveauverschillen binnen de competities nog best wel groot zijn. De teams uit dorpen en steden waar Padel al langer kan worden gespeeld hebben veel meer ervaring, en zijn dus ook vaak beter. De meeste leden van MLTC spelen Padel echter recreatief. Zo ook Marja van Heusden en Yorick Voskamp van de Padelcommissie. Ook zij combineren het nog graag met tennis, al gaf Voskamp ook aan dat hij Padel steeds leuker begint te vinden. Ondanks de populariteit van de sport en het beperkte aantal banen in Middelburg is het niet zo’n probleem om een plekje te reserveren. In de avonden en weekenden moet je echt je best doen maar doordeweeks, overdag, zijn er meestal mogelijkheden genoeg. In een app van de club kun je op je telefoon precies zien welke banen wanneer vrij zijn.

Ook aan mensen die geen partner hebben om mee te spelen is gedacht. Padel is namelijk een sport die gespeeld wordt door 4 spelers, en het is soms lastig voldoende “maatjes” te vinden om te spelen. Daarom is de ‘padel-app’ in het leven geroepen op Whatsapp. Die bestaat uit mensen die graag andere spelers willen ontmoeten om samen mee te kunnen spelen. Dat werkt prima, volgens van Heusden. Wil je Padel eerst léren spelen? Dat is ook geen probleem. Daar is een speciale trainer voor aangetrokken. Als Padel je leuk lijkt kun je vanaf 25 juli ook komen kijken bij het Padel Zomertoernooi, dat dan de hele week wordt gehouden. Dat is een open toernooi, waar al veel inschrijvingen voor zijn. Dan zie je de sport op alle niveau’s.