Carinanevel
Carinanevel Foto: NASA, ESA, CSA, and STScI

Sterrenwacht Middelburg organiseert avond over opnames James Webb Spacetelescope

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - Het zal u niet ontgaan zijn dat de eerste opnames die de James Webb Spacetelescope (JWST) gemaakt heeft werkelijk spectaculair zijn. De wereldpers heeft er dan ook terecht veel aandacht aan besteed. Voor wie net even iets meer wil weten dan wat in de gemiddelde krant over deze opnames is geschreven organiseren Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen en het Hans Lipperhey Museum in Middelburg een publieksavond over deze eerste resultaten van de JWST.

Het programma van de avond op donderdag 21 juli 2022:

Datum: 21 juli (donderdagavond)
Reserveren via reserveren@lansbergen.net
Toegang: 5 euro, incl. consumptie in de pauze

Programma
19:00 uur: Deuren open
19:30 uur: Opening avond door voorzitter van de sterrenwacht
19:35 uur: Introductie James Webb Sapce Telescope
19:50 uur: Foto 1: De opname van de verre sterrenstelsels – Wanneer zijn deze ontstaan en kunnen we misschien nóg verder terugkijken in de tijd?
20:10 uur: Foto 2: Carina-nevel over vorming van sterren – ook onze zon is in een dergelijke nevel ontstaan.
20:30 uur: Pauze
20:45 uur: Foto 3: Stephan’s Quintet sterrenstelsels – Wat zijn sterrenstelsels eigenlijk? En wat leren we van deze opname?
21:00 uur: Foto 4: Zuidelijke Ringnevel – sterren worden ‘geboren’, maar gaan ook ‘dood’ De Zuidelijke Ringnevel geeft een idee hoe onze zon uiteindelijk zal eindigen.
21:20 uur: Foto 5: Exo-planeet – Niet alleen de zon heeft planeten, ook bij andere sterren zitten planeten. Kunnen we daar leven vinden?