Peter Lijnse neemt een afscheidscadeautje in ontvangst
Peter Lijnse neemt een afscheidscadeautje in ontvangst Foto: Edwin Mijnsbergen

Peter Lijnse zwaait af bij de Klimopschool

MIDDELBURG - Op donderdag en vrijdag 14 en 15 juli nam Peter Lijnse, directeur van de Klimopschool in Middelburg, afscheid van het (gespecialiseerd) onderwijs. Veel (oud-) leerlingen, collega's en bekenden kwamen naar de twee afscheidsfeestjes op de locatie voor twaalf- tot achttienjarige leerlingen, aan de Korczakstraat.


DOOR EDWIN MIJNSBERGEN


Peters collega Marieke van Eersel legt graag uit waarom de vertrekkende directeur als een icoon is binnen het lokale, gespecialiseerde onderwijs kan worden beschouwd. “Hij heeft zich 45 jaar vol ingezet en zich hard gemaakt voor de leerlingen met een verstandelijke beperking. Dit deed hij met alle toewijding, hart en passie. Wij wilden hem graag in het zonnetje zetten en ontzettend bedanken voor zijn jarenlange inzet. Daarom hebben wij een receptie georganiseerd voor oud-leerlingen, oud collega’s, ouders en iedereen die met hem gewerkt heeft." De donderdagmiddag werd opgeluisterd door een optreden van van orkest De Zeeuwse Muzikanten. Op vrijdag werd het afscheid eerst gevierd met de huidige leerlingen, later met het complete team collega's. Als verrassing was er ook een optreden van Kick the Bucket geregeld, een al lang opgeheven band waar Lijnse ooit zelf deel van uitmaakte.


Een lange rij
Als er twee dagen feest voor iemand wordt geregeld kun je er van op aan dat er niet veel ruimte is voor een rustige kennismaking. En inderdaad: in de zonnige tuin van de school aan de Korczakstraat stond er voortdurend een lange rij van mensen die Peter kwamen bedanken, met woorden cadeau's, en muziek. Het was mooi om te zien en horen. Wat een waardering, voor deze man!


Tegelijkertijd voelde de middag ook als een soort reünie. Overal stonden oud-leerlingen te praten met elkaar, en met hun voormalige docenten. Hier en daar vlogen een paar mensen elkaar zelfs in de armen, omdat ze blij waren elkaar weer eens te zien, na lange tijd.


Veranderingen
Nog niet zo lang geleden is er veel veranderd in de organisatiestructuur van de school. Sinds enige tijd behoort de Klimopschool tot een nieuwe stichting: de leerlingen van het Voorgezet Speciaal Onderwijs zitten op de locatie Atalant aan de Korczakstraat samen met de leerlingen van het Asteria college. De andere leerlingen zijn op de locatie aan de Grevelingenstraat gebleven. Zij zitten daar samen in het gebouw met het Springtij (SBO) en Keurhove (ZMOLK). Voor buitenstaanders is het nog best lastig, om het te overzicht te bewaren, als het gaat om de inrichting van het lokale onderwijs voor moeilijk lerende of moeilijk opvoedbare kinderen. Van Eersel begrijpt dat heel goed. "Kom gerust nog eens terug, dan leg ik graag uit hoe het in elkaar zit."

 

Mooi afsluiten
En ze heeft gelijk: zo'n vrolijke middag is niet het beste moment om uitgebreid over organisatiestructuren te praten. Dan kun je beter, net als Peter Lijnse zelf, genieten van alle woorden van dank, de complimentjes, een hapje en een drankje én natuurlijk de muziek. Een mooie manier om 45 jaar onderwijs af te sluiten.[n]