Afbeelding
Foto: Johan Elzinga

Op zoek naar goud in kieren, gaten en spelonken - deel 1

Door: Johan Elzinga Algemeen

MIDDELBURG - Soms komt er iets op het pad waar je van denkt dat het in je schoot wordt geworpen. We worden regelmatig benaderd voor een metaaldetectieprobleem, ook nu weer. Ik mag op zoek naar verborgen goud in een woning op één van onze mooie Zeeuwse eilanden.

DOOR JOHAN ELZINGA

In een mail van een familie, die we uiteraard niet kunnen noemen, wordt aan ons uitgelegd dat er een dierbare van de familie is overleden. Deze dierbare woonde in een huis op één van de Zeeuwse eilanden waar hij in het pand diverse verstopplaatsen had gecreëerd. In die verstopplekjes had hij gouden munten verstopt, zogeheten beleggingsmunten. Een deel ervan had de familie al teruggevonden, maar volgens de nagelaten boekhouding konden er nog enkele verstopt zitten in het pand. Mij werd dan ook gevraagd of er een professionele metaaldetector bestond die edelmetaal achter betimmering, wandpanelen en onder vloeren kan vinden. In principe dus het gehele huis, van kruipvloer tot en met de zolder. 

Niet onmogelijk
Eerst vroeg me of wij hierin advies konden geven, maar al snel volgde de vraag of we zelf niet wilden afreizen naar dit eiland om het huis professioneel te doorzoeken met de metaaldetector, zonder dat er teveel gesloopt moest worden voor de speurtocht. De familie stelde zich erop in dat er niets meer gevonden zou worden, maar kon ook niet verder zonder alles te hebben geprobeerd om eventuele munten toch te traceren. We hadden het hier tenslotte over een behoorlijke waarde per munt. Ons antwoord was vrij simpel. Natuurlijk hebben we een professionele metaaldetector die edelmetalen vindt. Om die te vinden in muren, vloeren, nagels en leidingen door, dat zou een kunststuk worden, maar niet onmogelijk. Alles valt en staat met de afstellingen van de metaaldetector, de kennis om bepaalde signalen eruit te filteren en het spelen met de gevoeligheid van de detector. Wat een heerlijke uitdaging was dit toch weer!

Gespot
Met de klant kwamen we er op uit om in een maximaal aantal uren de gehele woning van het dak naar beneden af te zoeken. Toen ik op de bewuste zaterdag bij het pand aankwam werd ik hartelijk begroet door enkele familieleden. Ik kreeg een rondleiding met allerlei relevante verhalen over de vertrekken waar we doorheen liepen. Ik begon op de vliering om op deze manier mijn weg naar beneden te vinden, via diverse vertrekken waarbij geen muur, plafond of vloer werd overgeslagen. In een voormalig slaapvertrek deed ik opeens de eerste vondst. Jawel, daar lag een munt in mijn hand! Helaas was het geen gouden munt, maar een zeer gangbaar Juliana-centje uit de vijftiger jaren. Naast het centje lag een briefje Monopolygeld, alsof er met me werd gespot.

Aangekomen bij de voormalige kantoorruimte kreeg ik van mijn trouwe detector meerdere signalen dat er in de schouw wat metalen aanwezig zouden moeten zijn. Uiteraard leek mij dit al een ideale plek om munten in te verstoppen. De plek werd gemarkeerd om later beter te gaan bekijken. Zonder verdere bijzondere signalen had ik nu de bovenste vertrekken afgezocht van het pand.

Maar het verhaal gaat verder. Dat lezen jullie in het tweede deel van deze bijzondere opdracht voor Luctor et Detector.[n]