De Lange Jan in Middelburg
De Lange Jan in Middelburg Foto: Edwin Mijnsbergen

Een netwerk van vrede en verzoening

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - Het is al jaren een veelgestelde vraag in Middelburg: waarom luiden op vrijdag toch altijd de klokken, om 12.50 uur? Het antwoord staat op de website van Gemeente Middelburg.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

De gemeente legt uit: “het luiden van de klok van de Lange Jan heeft te maken met een wekelijkse gebedsdienst voor de vrede. Een internationaal netwerk van kerken doet mee aan deze actie: het Coventry-beraad. De Engelse stad Coventry is in de Tweede Wereldoorlog herhaaldelijk gebombardeerd. Coventry had de pech dat de fabrieken, het eerste doelwit van de Duitsers, zich midden in de stad bevonden. Bij het ergste bombardement, dat van 14 november 1940, kwamen 568 mensen om. De kathedraal werd volledig verwoest.

Spijkers
Na de oorlog werd hij weer opgebouwd. Boven op de toren is het ’spijkerkruis’ opgericht, vervaardigd van spijkers, die afkomstig zijn uit het oude dak van de kerk. Dit Cross of Nails is nu de betekenisdrager van hoop. De Middelburgse Nieuwe Kerk is ook in het bezit van het Cross of Nails. Na de oorlog heeft Coventry contact gezocht met andere steden, ook in Duitsland, die onder bombardementen hadden geleden. Uit die contacten ontstond het Coventry-beraad, een uitgebreid netwerk van kerken die zich inzetten voor vrede. Elke vrijdag rond lunchtijd, daarom luidt de klok om 12.50 uur in Middelburg, organiseren ze een kleine gebedsdienst.”


Ontwrichtend
Johan de Koning is woordvoerder van het Stadspastoraat, een taakgroep van de Nieuwe Kerkgemeente Middelburg, die zich bezighoudt met het  Coventrygebed en met bijzondere activiteiten (veelal van culturele aard), gericht op de stad en haar bewoners. Hij legt uit: “iedere vrijdagmiddag, van 13.00 uur tot 13.20 uur, wordt in de Nieuwe Kerk in Middelburg het gebed voor vrede en verzoening gebeden. Het is nu een wereldwijd fenomeen dat zich niet beperkt tot kerken. Het vredesgebed is enorm actueel, door de oorlog in Oekraïne. Maar eerlijk is eerlijk: de afgelopen decennia was er oorlog in allerlei landen. Na conflicten moeten mensen weer verder. Liefst samen. Duurzaam gekoesterde wrok werkt ontwrichtend. Moeizaam bereikte vrede en verzoening werkt heilzaam. En hopelijk ook preventief. Wees welkom en bid mee.”

Netwerk van vrede en verzoening
Nederland kent een groeiend netwerk van partners waar het Coventrygebed een plek heeft. De leden kijken daarbij niet alleen terug naar het verleden, maar ook naar morgen. Ze stellen de vraag hoe we in onze snel veranderende wereld vrede en verzoening een plaats kunnen bieden. Vertegenwoordigers van de partners van het Coventryberaad Nederland ontmoeten elkaar twee keer per jaar, in het voorjaar en in het najaar. Het gaat dan om ontmoeting, uitwisseling van ervaringen en ideeën, wederkerige inspiratie en het leren kennen van het bijzondere van elke plaats waar dit gebed zijn plek heeft. De kathedraal van Coventry stimuleert dat leden uit de partners van het Coventrygebed zich in de kathedraal thuis voelen. Daartoe worden periodiek pelgrimages georganiseerd.