Kustmarathon Zeeland
Kustmarathon Zeeland

Kustmarathon Zeeland krijgt oude parcours grotendeels terug

Door: Redactie Algemeen

ZOUTELANDE - Na een zorgvuldig en constructief overleg met verschillende instanties keert het Kustmarathon parcours (gedeeltelijk) terug naar de oude route. In 2018 is het parcours gewijzigd en werd het bos in Westenschouwen en het bos- en duingebied De Manteling uit de route gehaald. Vanaf editie 2022 wordt het bosgebied in Westerschouwen weer onderdeel van de route, net als het duingebied tussen Oostkapelle en Domburg.

Veiligheid en natuurbeheer speelden een belangrijke rol in de keuze om de route eerder aan te passen. Met Staatsbosbeheer heeft goed overleg plaatsgevonden om wijzigingen nu weer mogelijk te maken. De organisatie van het sportieve evenement is blij en trots dat vanaf deze editie (van 30 september t/m 2 oktober 2022) de oorspronkelijke route (grotendeels) hervat mag worden. Er is zorgvuldig gekeken naar de belasting van het natuurgebied en de veiligheid van deelnemers. Hierdoor is het stuk bos in De Mantelinge tijdens de wedstrijd geen onderdeel van het parcours en wordt het bosgebied in Westerschouwen vanwege deelnemersaantallen op zondag niet betreden. Het stuk strand vanaf Vrouwenpolder tot voor Domburg wordt door de deelnemers als erg lang ervaren. 

Marathonroute
De marathonlopers duiken na de start het uitgebreide stuk bos in van “Westerschouwen” om vervolgens vanaf het strand de Stormvloedkering op te komen. Bij Oostkapelle verlaten zij bij “Berkenbosch” het strand om via de duinen naar Domburg te gaan. De organisatie hoop met deze aanpassing de mooiste en zwaarste marathon van Nederland te blijven én een gekoesterde wens van veel deelnemers in te vullen.

Wandelmarathon
Voor de 5000 deelnemers van de wandelmarathon wijzigt alleen het parcours bij ‘Berkenbosh’. Vanaf de start blijven zij wandelen over de weg naar ‘Burghsluis’ richting de Oosterscheldekering. Bij Oostkapelle gaan ook zij de duinen in en wandelen richting Domburg. De alternatieve route voor de wandelaars is gericht op veiligheid bij de start: 5000 wandelaars komen via Burghsluis geen rijdende auto’s tegen.

Al jaren wordt het parcours na afloop schoongemaakt. Ook dit jaar neemt de organisatie dat voor zijn rekening, nadat de deelnemers gepasseerd zijn. De organisatie hoopt een duurzame oplossing gevonden te hebben en evalueert deze editie dan ook zorgvuldig met de betreffende instanties.