Schoolplein CSW 2021
Schoolplein CSW 2021 Foto: Edwin Mijnsbergen

CSW bereidt havoscholieren voor op vervolgopleiding

Door: Iris Dekker Algemeen

MIDDELBURG - Vanaf volgend schooljaar 2022-2023 kunnen de havo-4 leerlingen op de Christelijke Scholenmeenschap Walcheren (CSW) het vak havoP volgen. 

In samenwerking met Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) en andere middelbare scholen, is het vak havoP opgericht. De P staat voor het woord praktijk. Het doel is om havoleerlingen beter voor te bereiden op hun vervolgopleiding en scholieren te motiveren om zo een betere keuze tussen theorie of praktijk te maken. Dit doet de CSW samen met de HZ en andere middelbare scholen.

De scholieren werken iedere periode samen in groepsverband voor twee uur aan één project. Voor de eerste periode is er een vraagstuk opgesteld om zo de scholieren projectmatig te laten werken. “Hoe kan het schoolplein opnieuw ingericht worden zodat leerlingen gestimuleerd worden te bewegen en meer tijd in pauzes buiten door te brengen?” De volgende periodes zullen de havoleerlingen bezig zijn met vraagstukken uit het bedrijfsleven. Tijdens deze projecten bezoeken de scholieren de deelnemende organisaties.

Johan Bomert, afdelingsleider van de havo-bovenbouw: ‘’De afgelopen jaren zijn we bezig geweest met het vraagstuk hoe we het havo-onderwijs beter kunnen laten aansluiten bij de behoeften van de huidige leerlingen. We merken namelijk dat havoleerlingen zich steeds vaker afvragen ‘’waarom moet ik dit eigenlijk leren en wat heb ik hier later aan?’’ Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het missen van praktijkervaring hier een van de oorzaken van is. We zijn daarom erg benieuwd naar de uitkomsten van deze pilot.’’