Koude winter

We leven in moeilijke tijden. We hebben de coronapandemie nog maar nauwelijks achter de rug of we zitten midden in een stikstof-, vluchtelingen- en nu ook nog koopkrachtcrisis. Omstandigheden waarin iedereen onzeker is over wat er gaat gebeuren en begrijpelijkerwijs naar Den Haag kijkt voor oplossingen. Bijzondere omstandigheden vragen bijzondere maatregelen.

Op lokaal niveau kunnen we de crises niet oplossen. We wachten de maatregelen met Prinsjesdag daarom in spanning af. Maar we doen wel ons uiterste best om waar het kan een bijdrage te leveren in de grote opgaven die er liggen. De aanpak van de stikstofcrisis vraagt de komende jaren ook onze aandacht en het college vindt dat Middelburg ook zijn verantwoordelijkheid moet nemen bij het vluchtelingenprobleem. Door noodhulp en opvang te realiseren voor bijvoorbeeld Oekraïense ontheemden of nu onlangs de problemen in Ter Apel ontspoorden.


Bijzondere maatregelen zijn er zeker nodig om een deel van onze inwoners niet kopje onder te zien gaan nu door de oorlog de prijzen van energie en het levensonderhoud stijgen. De gemeente voert de regeling van energietoeslag uit en heeft er voor gekozen deze zo ruim mogelijk aan inwoners toe te kennen. We zien helaas dat er mogelijk meer nodig is.


Als college houden we er rekening mee dat er de komende jaren extra financiële ruimte nodig is om de problemen een hand te bieden. Als het moet zullen we het verschil maken om te voorkomen dat grote groepen inwoners in de schulden belanden. Niemand zou in de kou mogen staan.


Jeroen Louws