Wethouder Jeroen Louws deelt het eerste boompje uit in Middelburg
Wethouder Jeroen Louws deelt het eerste boompje uit in Middelburg Foto: Gemeente Middelburg

Zeeuwse tuinbezitters blij gemaakt met gratis boompjes

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG - Op 8, 9 en 10 december werden ruim 3500 Zeeuwse tuinbezitters blij gemaakt met in totaal 16.000 gratis boompjes. Dit gebeurt in het kader van de gratis boompjes uitdeelactie van ZMf, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Velt Zeeuwse Eilanden. Op 11 afhaallocaties, verspreid over Zeeland, stonden zo’n 150 vrijwilligers klaar om boompjes uit te delen aan de tuinbezitters die in september de boompjes bestelden. De bestelling die in september al plaatsvond, was een groot succes. Binnen no-time waren de 16.000 gratis boompjes op.

In Middelburg werd het eerste boompje uitgedeeld door wethouder Jeroen Louws. Dit gebeurde bij CitySeeds Middelburg, in totaal werden er vandaag 1004 boompjes uitgedeeld op deze locatie door haar vrijwilligers. De kleine boompjes zullen uitgroeien tot volwaardige bomen en struiken die volop voedsel bieden aan vogels, insecten en andere dieren. En extra leuk is dat de vruchten van een aantal van de soorten bomen ook eetbaar zijn voor de mens, zoals de hazelaar, wilde appel, walnoot en kerspruim.

Plan Boom
De gratis boompjes uitdeelactie vindt plaats in het kader van Plan Boom. Binnen dit landelijke project van de Natuur en Milieufederaties in samenwerking met verschillende partners, worden in de komende jaren 10 miljoen bomen geplant door heel Nederland. In Zeeland is het doel om voor iedere Zeeuw een boom planten, in totaal zo’n 380.000 bomen.