Een parel in Middelburg


In een eerdere column schreef ik over de fiets, een prachtige uitvinding! Over de bibliotheek ben ik ook zo enthousiast. Hoe mooi is die uitvinding! Een grote verzameling boeken die je kan lenen. Nadat je ze gelezen hebt, breng je ze terug voor een volgende lezer. Middelburg boft met de grote mooie ZB aan de Kousteensedijk. Door samenwerking met andere bibliotheken kun je er lenen wat je hartje begeert.


Maar er gebeurt meer in dit gratis toegankelijke (en prettig verwarmde) gebouw. Je kunt er allerlei kranten en tijdschriften lezen, als je wilt in een comfortabele bank of ‘luie’ stoel. Koffie en broodjes koop je in het Leescafé. Je kan ook neerstrijken op de muziekafdeling of de nieuwste tentoonstelling van beeldende kunst bekijken. Ook kan je met je kind de supergezellige kinderafdeling bezoeken.


Dat is nog lang niet alles. Bijna iedere dag zijn er lezingen en cursussen. En in het gebouw zijn ook andere organisaties te vinden. Denk aan Welzijn Middelburg, Manteling, Zeeuwse Milieufederatie, Samen Recht Vinden, Rabobank, Zeeuws Genootschap en binnenkort het Juridisch Loket. Er zijn spreekuren van Sociale Cliëntenraad Walcheren, Informatiepunt Digitale Overheid, Loket Geldzorgen, Taalloket etc. Iedereen met taalachterstand, of die moeite heeft met de digitalisering krijgt gratis hulp. Elk jaar komen er zo’n 400.000 bezoekers. Daarmee is ze onze grootste culturele instelling en onmisbaar op het maatschappelijke vlak. Kortom, de ZB staat in het hart van Middelburg. Dat is meer dan je zou denken en het volledig waard om door de Gemeente te worden gesteund!


Een parel in Middelburg: de bibliotheek.[n]