Afbeelding
Foto: Mechteld Jansen

Ook Vlissingen kampt met woningtekort

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Hoewel er enorm veel wordt gebouwd is er ook in Vlissingen druk op de woningmarkt. Vooral voor starters is het moeilijk om een betaalbare woning te vinden.

“Ook in Vlissingen is een woningtekort. Dat heeft verschillende oorzaken,” weet wethouder Sem Stroosnijder. “Enerzijds is er verdringing. Er worden woningen aan de markt onttrokken die worden gebruikt voor andere doeleinden: tweede woning of bijvoorbeeld als kamerverhuur voor arbeidsmigranten.” De gemeente voert beleid om deze ontwikkeling tegen te gaan. “Zo mag een woning die minder dan 260.000 kost niet worden gebruikt als recreatiewoning, met uitzondering van bijvoorbeeld de boulevard. Zo’n woning mag ook niet worden gebruikt voor kamerverhuur of worden opgesplitst in meerdere woningen.”

Middensegment
Een ander probleem is volgens Stroosnijder dat er te weinig woningen in het middensegment beschikbaar zijn. “We hebben een onderzoek laten doen naar de economische opbouw van de inwoners van Vlissingen en welk type woning daarbij hoort. De middeninkomens zijn de afgelopen twintig, dertig jaar behoorlijk toegenomen. Op zich goed nieuws natuurlijk. Maar het woningaanbod is sluit daar niet bij aan. Dat is ook de reden waarom er veel Vlissingers naar Middelburg verhuizen.”

Starters
Doordat er te weinig woningen in het middensegment zijn blijven huizenbezitters die zich weliswaar een grotere woning kunnen veroorloven in een huis wonen dat eigenlijk ideaal is voor starters. De de starters moeten eigenlijk concurreren met mensen met grotere portemonnees.” Er wordt door de gemeente wel degelijk aangestuurd om juist extra woningen in het middensegment te bouwen. “Maar dat is een druppel op een gloeiende plaat,” vertelt Stroosnijder. “Er zijn vorig jaar 200 woningen gebouwd in Vlissingen, maar er staan er al 22.000. Dus dat is 1% in een heel jaar, dus om de scheve verhouding recht te trekken heb je een serieuze inhaalslag nodig die gewoon tijd kost.”