Arjen Feenstra.
Arjen Feenstra. Foto: Ruben Oreel

Zilveren Fles voor Arjen Feenstra

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Alleen al in Vlissingen redde Arjen Feenstra (91) al zo’n vijftien monumentenpanden van de ondergang. Onlangs werd hij voor zijn inzet gedecoreerd met de Zilveren Fles van de gemeente Vlissingen. Erkenning die eigenlijk wat aan de late kant komt. “In het begin vonden ze het maar niks bij de gemeente,” vertelt Feenstra. “Schoorvoetend zijn ze uiteindelijk gaan inzien dat het behoud van monumenten belangrijk is voor de stad.”

Arjen Feenstra heeft al zijn hele leven een liefde voor monumentale panden. “Ik kom uit een dorp in Friesland,” legt Feenstra uit. “Daar waren niet veel monumenten, alleen de kerk natuurlijk. Toen ik later naar de HBS in Leeuwarden ben gegaan ging ik in de pauze al door de stad lopen om monumentenpanden te bekijken.” Feenstra opende samen met zijn vrouw Klien in 1957 een winkel in electra in de Scheldestraat: Feenstra Radio & Electra. Het was een drukke goedlopende zaak, maar toch bleven de monumenten aan Feenstra trekken. “Vlissingen was een plankenstad, de schade die in de Tweede Wereldoorlog was ontstaan was overal nog altijd zichtbaar. Veel oude panden waren dichtgespijkerd met planken en de gemeente wilde de oude panden het liefst slopen en vervangen door nieuwbouw. Dat was eigenlijk beleid, heel anders dan in Middelburg.”

Slot Baarland
Het eerste restauratieproject van Feenstra was niet in Vlissingen maar in de Zak van Zuid-Beveland. “We waren eens in Baarland en daar zag ik een bijzondere gevel,” herinnert Feenstra zich. “Ik ben eens goed gaan kijken en zag een bijzonder pand staan met een gracht erom heen. Ik dacht: dat zou mooi zijn als tweede huis en het dan langzaam opknappen.” Het koetshuis van het voormalige Slot Baarland was eigendom van een oudere vrouw. “We gingen daar af en toe naar toe en op den duur wilde ze het wel verkopen. Ik heb toen een bod gedaan en zo werd het ons eigendom.” Ervaring met restauratie had Feenstra nog niet. “Ik heb me alles zelf aangeleerd. En er zijn veel mensen die je goed advies kunnen geven.” Het koetshuis van Slot Baarland werd geresteerd en toen Feenstra op het terrein ging graven vond hij de fundamenten van de toren van het slot die ook opnieuw werden opgemetseld. “Niet zo hoog als ze oorspronkelijk waren. Alles met ijsselsteentjes, daar kon je toen nog goed aan komen bij sloperij De Witte in Westkapelle.”

Plein Vierwinden
Nadat de restauratie in Baarland was afgerond wilde Feenstra iets anders. “Ik heb het toen verkocht en ben in Vlissingen begonnen in de Molenstraat. Alles lag in puin en ik kocht toen drie panden in de Molenstraat en eentje in de Hellebardierstraat voor bijna niks. Met een architect en adviezen van monumentenzorg hebben we toen een plan gemaakt en zijn we begonnen. De gemeente vond het aanvankelijk maar niks, alles moest gesloopt worden.” In totaal redde Feenstra alleen al in Vlissingen zo’n vijftien panden. Het meest bekend zijn misschien wel de drie trapgevels aan het Plein Vierwinden. Feenstra: “Die gevels zijn afkomstig uit de Kolveniersstraat en werden gestut met grote balken. Ik mocht ze wel hebben van de gemeente en heb ze opgeslagen. Later zijn ze door een aannemer herbouwd op het Plein Viervinden waar net een aantal panden waren gesloopt. En dat is toch een heel mooi plein geworden.”