Afbeelding

Afspraken huisartsen en Adrz over ouderenzorg

VLISSINGEN - Vertegenwoordigers van ziekenhuis Adrz en Zeeuwse huisartsen ondertekenden vorige week een samenwerkingsovereenkomst die de zorg voor kwetsbare ouderen verbetert.

Het belangrijkste doel van de afspraken is een betere afstemming tussen de verschillende soorten zorgverleners na een ziekenhuisopname van kwetsbare ouderen. Er is een aantal afspraken vastgelegd over de rol van huisarts en ziekenhuis in de zorg voor kwetsbare ouderen. Zo worden vroegtijdig allerlei screenings uitgevoerd bij de huisarts om acute opname te voorkomen en is er actiever contact tussen huisartsenpraktijk en ziekenhuis wanneer een patiënt toch opgenomen moet worden. Ook na thuiskomst blijft de huisartsenpraktijk betrokken bij de uitvoering van het zorgbehandelplan. Jolanda de Vries, lid van de raad van bestuur van Adrz: “De afspraken lijken voor de hand liggend, maar ik ben blij met deze samenwerkingsovereenkomst. We weten dat we in de toekomst meer te maken gaan krijgen met kwetsbare ouderen en dat we straks fors minder personeel hebben om de zorg voor deze groep Zeeuwen goed vorm te geven. Door nu op alle vlakken de samenwerking op te zoeken en te beklinken, maken we een mooie stap voorwaarts. De toekomst zou ons zomaar in kunnen halen. Dan gaan we elkaar zeker nodig hebben.”
Directeur Finus Kuijs van ZHCo–Peri Scaldes, de organisatie van Zeeuwse huisartsen, legt uit dat patiëntenzorg over de muren van zorgorganisaties heen gaat.

“Door beter met elkaar samen te werken en hierover afspraken te maken, voorkomen wij dat onnodig werk gedaan wordt. Dat is goed nieuws voor onze professionals, maar zeker ook voor onze patiënten. Zij hoeven niet overal hun verhaal opnieuw te doen of onnodige onderzoeken te ondergaan.”[n]