Violiste  Anna Lipkind-Mazor.
Violiste Anna Lipkind-Mazor. Foto: Brendon Heinst

Benefietconcert voor Oekraïne in de Sint Jacobskerk

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - In de Sint Jacobskerk wordt vrijdag 18 maart een benefietconcert voor de Oekraïne gehouden Het concert wordt georganiseerd door een samenwerking van de Stichting Concerten Vlissingen, Muziekpodium Zeeland, de Stichting Instandhouding Sint Jacobskerk, de gemeente Vlissingen en de Protestantse Gemeente Vlissingen. De opbrengst komt geheel ten goede aan giro 555.

Het benefietconcert wordt geopend door burgemeester Bas van den Tillaar. Verder wordt medewerking verleent door het Zeeuws Byzantijns Koor ‘Srétenje’ onder leiding van Emilia Tabachnik-Li. Het koor zal onder meer liederen van Rachmaninov en Tsjaikovski zingen. Kamerkoor Cantus Choralis onder leiding van Aleida Post brengt werken van onder meer Arvo Part en Giaches de Wert.

Solisten
Twee bijzondere solisten verlenen ook hun medewerking aan het benefietconcert. Anna Lipkind-Mazor en Slava Poprugin zijn beiden geboren in Rusland en er muzikaal diepgeworteld. Anna vervolgde haar studie in Tel-Aviv en Wenen, trad op bij vele internationale festivals. Aan het conservatorium van Wenen werd ze prijswinnaar van vier internationale wedstrijden met onder meer de vioolsonate van Franck welke een diepe indruk maakte. Deze prachtige vioolsonate behoort tot het standaardrepertoire van vele violisten en is opgedragen aan de beroemde violist Eugène Ysaÿe. Slava Poprugin studeerde af aan de gerenommeerde Russische Academie voor Muziek Gnessin in Moskou, speelde over de hele wereld en is bekend om zijn magistrale vertolkingen van het werk van Russische componisten. Hij speelt Kitsch-music van de nog onbekende Oekraïense componist Silvestrov, wiens werk door de stichting Gaudeamus is gelauwerd, en waar meerdere muzikale stromingen in zijn te herkennen. Het benefietconcert begint om 19.30 uur. De kerk is om 19 uur al open en kaarten zijn verkrijgbaar via www.concertenvlissingen.nl/tickets.