De onthulling van de fotowand in Bossenburgh.
De onthulling van de fotowand in Bossenburgh. Foto: Annet Eekman

Bossenburgh heeft nu een kleurrijke fotowand

Door: Marielja ten Bruggencate Algemeen

VLISSINGEN – Op de kruising van Rosenburg en Bossenburgh, is in het bijzijn van wethouder Els Verhage een fotowand onthuld. De fotowand is het resultaat van het community art-project Bolderkar Bossenburgh van Kunst Educatie Walcheren. “Buurtbewoners hebben foto’s van hun wijk ingestuurd. De winnende foto’s zijn verwerkt in een collage van vijftien meter breed,” vertelt Agnes den Hartogh.

In het voorjaar van 2021 zijn kunstenares Agnes den Hartogh en muziikant Donovan Olijfveld met een rode bolderkar de woonwijk Bossenburgh in gegaan. ‘Gewapend’ met een koffiezetapparaat gingen ze de huizen langs. “We belden aan en vroegen of we bij mensen koffie mochten zetten en of ze tijd hadden voor een praatje. Zo kwamen we op een laagdrempelige manier met buurtbewoners in contact en luisterden naar wat ze wilden vertellen. Uit de gesprekken bleek dat veel mensen de wijk grijs en grauw vonden. Ze voelen zich niet gehoord en zijn over het algemeen teleurgesteld in de gemeente. Met verschillende activiteiten willen we de mensen van Bossenburgh hun vertrouwen en gemeenschapszin teruggeven,” vertelt Den Hartogh.

Hogedrukspuit
Tijdens Burendag in september maakte Donovan een rap met jongeren en kwam een fotograaf een workshop geven voor de fotowedstrijd. “In het najaar hebben we ansichtkaarten laten maken die we met verschillende technieken in mijn atelier bedrukt hebben. Daarna zijn we de kerstwensen in de wijk gaan rondbrengen.” Door verschillende activiteiten op te zetten willen Donovan en Agnes zoveel mogelijk buurtbewoners bereiken. Stap voor stap zorgen ze voor meer betrokkenheid van bewoners bij het wel en wee van de wijk. Ze hebben een goede samenwerking met Archipelschool De Omnibus, wat voor dit project letterlijk goed uit de verf kwam. Omdat veel mensen meer kleur in de wijk willen, bedachten Agnes en Donovan een fotowand, als kleurig welkom in de wijk. Verschillende buurtbewoners hebben samen met vrijwilligers van Stichting ROAT een houten frame langs de betonnen schutting geplaatst. Aan het frame zijn de fotoplaten gemonteerd. “Met de leerlingen van groep acht hebben we voor de opening de platen ingesmeerd met drukinkt. Dat is een dekkende verf die gemakkelijk weg te poetsen valt met water. Tijdens de opening mochten mensen emmers water tegen de fotowand gooien. Dit is niet alleen leuk om te doen, maar staat ook symbool voor het samen schoonmaken en schoonhouden van de wijk. Als je samen verantwoordelijkheid neemt voor je leefomgeving, ontstaat er vanzelf kleur.” Tijdens de opening bleek de inkt toch lastiger te verwijderen te zijn dan verwacht en moest er een hogedrukspuit aan de pas komen om de fotowand toch zichtbaar te maken.

Kinderkunstweek
Met de 82 leerlingen van basisschool De Omnibus zal er tijdens de Kinderkunstweek van 16 tot en met 27 maart nog een project uitgerold worden. De kinderen maken allen een kunstwerk, dat opgenomen wordt in de kinderkunstroute in de wijk. Buurtbewoners zetten de kunstwerken in hun vensterbank, waarna geïnteresseerden de galerieroute kunnen lopen. “De kinderen gaan zelf hun kunstwerk naar de huizen brengen. Hopelijk ontstaat er zo meer contact.”