Afbeelding
Foto:

Het is best een klus om het boek Vlissings Verleden vol te krijgen. Bij elke 10 euro boodschappen krijg je vier plaatjes, maar 324 verschillende plaatjes heb je niet zomaar bij elkaar.

"U spaart de Vlissings Verleden plaatjes niet? Mag ik ze dan van u hebben?” Die vraag komt vaak terug, de afgelopen weken, aan de kassa bij Jumbo Vader in Paauwenburg. 

Op het advertentieprikbord van die supermarkt hangen verzoekjes om plaatjes te ruilen. 

Ook Facebook stroomt vol met verzoekjes, bijvoorbeeld van Nieky: “Voor onze "Vlissings verleden" boeken op het werk hebben we nog heel veel plaatjes nodig! Wie kan ons helpen de boeken vol te krijgen?”

Wilfred vraag er wie hem aan de laatste 5 stickers van Vlissings Verleden kan helpen. Hij zet er een foto van een brief met de nummers bij. Andere mensen laten hele lijsten zien van nummers die e nog zoeken en nummers die ze dubbel hebben. Erik vraagt “Als je boodschappen doet bij Jumbo vader, en zelf de plaatjes NIET spaart, zou je ze dan toch willen meenemen zodat ik heeeel misschien mijn boek vol kan maken.” 

Ook buren in de wijk Paauwenburg bellen bij elkaar aan. "Spaar je niet? Wil je dan voor mij sparen, alsjeblieft?” Dat vraagt ook Irene die als vrijwilliger werkt met ouderen met dementie. Ze merkt dat de verhalen van vroeger vanzelf weer komen als de oudere Vlissingers de plaatjes van vroeger zien. Vlissings Verleden leeft dan weer even.[n]