Afbeelding
Foto: Joep Bremmers

Gemeente maakt gebouw gereed voor opvang Oekraïense vluchtelingen

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen maakt een gebouw aan de Westerbaan 2 in West-Souburg geschikt voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Naar verwachting kunnen er vanaf 28 maart 50 vluchtelingen gehuisvest worden. Het gebouw was tot voor kort in gebruik als ouderenhuisvesting.

Vanuit het kabinet is de oproep aan de veiligheidsregio’s gedaan om op zoek te gaan naar geschikte locaties om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Op korte termijn moet opvang worden gevonden voor duizend vluchtelingen en daarna nog eens duizend. De gemeente Vlissingen is naarstig op zoek naar geschikte ruimte voor de opvang van vluchtelingen. Daarbij wordt gelet op de grote van de locatie, wie de eigenaar is, of er veel bouwkundige aanpassingen moeten worden gedaan en of de locatie snel in gebruik kan worden genomen. De gemeente gaat niet uit van crisisopvang maar verwacht dat de opvang voor langere tijd nodig zal zijn. Daarmee vielen enkele locaties die over enkele weken weer leeg moeten zijn af.

Westerbaan
Vooralsnog heeft de gemeente nu één geschikt gebouw gevonden en twee andere locaties worden nog onderzocht. Het gebouw aan de Westerbaan was oorspronkelijk ouderenhuisvesting maar is onlangs gesloten. De gemeente huurt het pand nu van van woningbouwvereniging Zeeuwland. Momenteel worden nog noodzakelijke aanpassingen aan het gebouw gedaan. Omwonenden worden door de gemeente en Zeeuwland geïnformeerd over de komst van de Oekraïense vluchtelingen en de mogelijkheid hulp te bieden. De gemeente heeft op haar website een speciale pagina gemaakt met informatie over Oekraïne en veel gestelde vragen: www.vlissingen.nl/noodopvang.

Kosten
Anders dan bij de opvang van asielzoekers is de gemeente verantwoordelijk voor de opvang en verzorging van vluchtelingen uit Oekraïne. De kosten die gemaakt worden voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen worden betaald door het Rijk. Hoewel de details hierover nog niet bekend zijn, gaat de gemeente ervan uit dat de kosten die worden gemaakt en de bestede uren van de ambtelijke organisatie volledig vergoed gaan worden.